BiH Udarno Vijesti

Enes Maksumić priznao zločine nad Hrvatima u Jablanici

Enes Maksumić zvani Čađo priznao je u Tužilaštvu BiH da je počinio ratne zločine u logoru Jablanica, nakon čega je pušten iz pritvora, tako da će se u nastavku istrage o zločinima počinjenim nad Hrvatima u Jablanici i Konjicu braniti sa slobode, izjavio je danas Srni njegov advokat Duško Tomić.

”Moj klijent je tokom sinoćnjeg saslušavanja priznao da je učestvovao u premlaćivanju jednog lica i spreman je da prihvati saradnju u ovom predmetu’‘, rekao je Tomić.

On je naglasio da će Dječija ambasada, čiji je on generalni sekretar, Tužilaštvu BiH ustuputiti niz saznanja o tome da je u logoru Jablanica bilo 623 civila, od čega 69-oro djece.

”Iz Konjica je polovinom 1993. godine, u organizaciji predsjednika ratnog Predsjedništva opština Konjic, Jablanica, Prozor Safeta Ćibe prebačeno u ovaj logor kamionima UNPROFOR-a veliki broj lica hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio i jablanički župnik Alojzije Bošnjak’‘, podvukao je Tomić.

On smatra da nema nikakve dileme da je ovom prilikom počinjen strašan zločin i da je krajnje vrijeme da sud stavi tačku na zločine u logoru koji je bio u zgradi “Muzeja revolucije” u Jablanici.

Prema njegovim riječima, posebne odgovore na mnoga pitanja u vezi s tim zločinima mora dati upravo Safet Ćibo, koji je bio izaslanik ratnog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića za Jablanicu, Prozor i Konjic.

‘Ćibo mora da odgovori zašto su hrvatske žene i djeca otimani sa svojih ognjišta i dovođeni u logore”, zaključio je Tomić u izjavi za Srnu.

Pripadnici Sipe juče su ujutro na području Jablanice uhapsili Enesa Maksumića zvanog “Čađo” /42/, Azema Ibrovića /41/ i Jusufa Hindića zvani “Sic” /57/, koji su osumnjičeni za ratni zločin nad Hrvatima na jablaničkom području.

Maksumić i Ibrović rade kao policajci u Policijskoj stanici Jablanica u MUP-u Hercegovačkoneretvanskog kantona.

Sva trojica uhapšenih nastanjena su u Jablanici.

Tomić je rekao Srni da ne zna kakav je status druge dvojice uhapšenih – Ibrovića i Hindića.

 

Srna/Informer.ba