Ekonomija Vijesti

Erdal Trhulj: Dugovi Željezare Zenica iznose oko 23 miliona KM

Ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj sastao se jutros s upravom Željezare Zenica d.o.o. s generalnim direktorom Safetom Berbićem na čelu i predstavnicima sindikata ovog preduzeća.

Tema sastanka bila je složena situacija u ovom privrednom društvu u državnom vlasništvu.

„Upoznali smo se o svim problemima s kojim se Željezara suočava i napravili nekoliko zaključaka u kojem smjeru bismo trebali da idemo. Dugovi Željezare Zenica kreću se oko 23 miliona KM, od čega je 18 miliona prema penzijskom i zdravstvenom osiguranju, a četiri miliona su dugovi prema komercijalnim bankama“,
rekao je ministar Trhulj.

Preduzeće raspolaže imovinom koja nije u funkciji sadašnjeg poslovanja, što bi kako su saglasne sve strene, prodajom u maloj privatizaciji, trebao biti izvor sredstava za rješavanje problema.

Željezara Zenica ima 740 radnika, od kojih je oko 300 prekobrojno.

„Od 2000. godine zbrinuli smo 1.600 radnika, pa možemo i ovih 300. Željezarina potraživanja od države u elementima formiranja prve zajedničke kompanije s kuvajtskim investitorom iznose 50 miliona KM i iz tih obaveza države prema Željezari bi se mogao završiti značajan broj naših obaveza prema fondovima i bankama. Očekujemo puno i od Zakona o konsolidaciji, rješenja našeg kapitala u hotelu Zenit”, nakon sastanka rekao je Safet Berbić, direktor Željezare Zenica.

Resorni federalni ministar Erdal Trhulj potvrdio je da će u saradnji s Agencijom za privatizaciju FBiH i Ministarstvom turizma i okoliša FBiH organizirati sastanak da bi se uradila revizija statusa hotela “Zenit” u Neumu.

Po riječima Esada Skomorca, predsjednika Sindikata Željezare Zenica d.o.o., radnici ovog preduzeća nedavno su dobili prvi dio plaće za decembar prošle godine, a radni staž im nije uvezan od 2001. godine.

 

Fena/Informer.ba