Izdvojeno Svijet Vijesti

Erdogan za “Al Jazeeru”: Napad Izraela na turske brodove bio je osnova za rat

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) vidio je “osnovu za rat” sa Izraelom poslije prošlogodišnje izraelske racije na brodu koji je plovio ka Gazi, kada je poginulo devetoro Turaka.

Državna agencija Anadolija objavila je originalne transkripte intervjua koji je Erdogan dao “Al Jazeeri” prošle sedmice. U transkriptu na turskom jeziku ima elemenata koji do sada nisu emitovani. Erdogan je rekao da je akcija izraelskih specijalaca na brodu “Mavi marmara” mogla da opravda ulazak u rat.

“Napad koji se dogodio u međunarodnim vodama nije bio u skladu sa međunarodnim pravom. U stvari, to je bila osnova za rat. Ali, veličini Turske dolikovalo je da budemo strpljivi“, rekao je turski premijer. Transkript je Anadoliji predala Erdoganova kancelarija.

Na pitanje šta će Turska učiniti da bi zaštitila slobodnu plovidbu svojih brodova Sredozemljem, Erdogan je rekao da je “primarni zadatak turske mornarice da štiti sopstvene brodove”.

 “To je prvi korak. Potom imamo humanitarnu pomoć koju želimo da isporučimo tamo. Ova humanitarna pomoć više neće biti meta napada, kao što se dogodilo sa Mavi marmarom”, naglasio je turski premijer.

Turska je spustila nivo diplomatskih veza sa Izraelom zbog odbijanja jevrejske države da se izvini zbog akcije na turskom brodu i isplati nadoknade porodicama žrtava.

Izrael napominje da će, iz bezbjednosnih razloga, nastaviti pomorsku blokadu Gaze, ali da želi da popravi odnose sa Turskom, svojim bivšim saveznikom.

 

Srna/Informer.ba