Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Erdogan: Zašto među pet stalnih članica VS UN-a nema nijedne muslimanske zemlje?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Ujedinjeni narodi (UN) kao i Vijeće sigurnosti UN-a ne predstavljaju svijet i sve zemlje kao što bi to trebalo biti, javlja Anadolija.

Erdogan je na ceremoniji dodjele predsjedničkih nagrada za kulturu i umjetnost u predsjedničkoj palači kazao da se među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ne nalazi nijedna muslimanska zemlja.

“Unutar tih struktura predstavljene su Evropa, Azija, Amerika. Ako posmatrate iz ugla kontinenata, gdje su onda drugi kontinenti? Nema ih. Ima li među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti bar jedna muslimanska zemlja? Nema. Zar će cijeli svijet ovisiti o tome šta će izustiti neka od ovih pet zemalja? Ako uloži veto, tu je kraj svemu. Cijeli svijet je osuđen na njih. Zar je moguća ovakva nepravda? Jednostavno nema pravde u instituciji u kojoj bi ona morala biti, tu postoji samo okrutnost koja se i dalje neumoljivo nastavlja. U Siriji je do sada poginulo 300 hiljada osoba. Zar njih to brine? Sigurno ne”, rekao je turski predsjednik.

Vijeće sigurnosti sastoji se od 15 zemalja članica UN-a, od toga pet stalnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica.

Erdogan je istakao da se primjenjuju dvostruki standardi i prema afričkim zemljama.

“Govore, Afrika, Afrika, Afrika. Međutim, istražuju samo naftu, dijamante i zlato u Africi. To jedino rade. Da li rade još nešto osim toga? Ne”, istakao je Erdogan.