BiH Vijesti

Cerić optužuje javne RTV servise a pogotovo FTV

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić uputio je pismo osnivačima javnih servisa u BiH u kojem navodi da je ova vjerska zajednica ovih dana suočena s nekorektnim i neistinitim medijskim izvještavanjem.

Cerić je u pismo osnivačima javnih servisa uputio povodom, kako je naveo, nezaustavljive negativne kampanje protiv vrijednosti islama i Islamske zajednice u BiH od  državnih javnih servisa, posebno Federalne televizije, te ukazao na emisiju “60 minuta”, emitovanu 9. novembra na ovoj televiziji.  Prema njegovoj ocjeni, “javni servisi nemaju pravo da nikome nanose duševnu bol na osnovu vjere i nacije”.

Cerić dodaje da su “vjerski službenici” Islamske zajednice izloženi “napadima, uvredama, omalovažavanjima ili izrugivanjima” i da se protiv njihove vjere i rada “izaziva, podržava ili poziva netrpeljivost…” na javnim servisima, posebno na javnom servisu Federalne televizije.

On od osnivača javnih državnih servisa traži da osiguraju poštivanje Zakona o slobodi vjere, zakone i osnivačke dokumente javnih servisa i odredbe Kodeksa o emitovanju radio-televizijskog programa, zakone i dokumente koje su sami usvojili.

Pismo je upućeno predsjedavajućem Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisu Bećiroviću, predsjedavajućem Doma naroda Ognjenu Tadiću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Doma naroda Karolini Pavlović i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću.

Programski kolegijum FTV-a u odgovoru na pismo poziva Cerića da konačno prestane da ignoriše FTV, te da sam odredi mjesto i vrijeme da bi o svim važnim temama otvoreno progovorio pred kamerama ove televizije.

Kolegijum FTV-a podsjeća da ovo nije prvi put da “građanin Mustafa Cerić zloupotrebljavajući časnu funkciju poglavara Islamske zajednice u BiH priziva cenzurisanje medija”.

“Umjesto periodičnog prepisivanja saopštenja u kojim se javno obračunava sa novinarima FTV-a, poglavara Cerića još jednom pozivamo na civiliziovani dijalog u kojem će iznositi isključivo argumente, a ne proizvoljne klevete”, navodi se u odgovoru.

 

Srna/Informer.ba