BiH Vijesti

Erjavec: Slovenija ne koči pregovore o Ljubljanskoj banci

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u nedjelju je ponovio stajalište Ljubljane da pitanje stare devizne štednje Ljubljanske banke izvan Slovenije treba rješavati u okviru postupka sukcesije i na teritorijalnom načelu, ustvrdivši kako je Slovenija u Strasbourgu osuđena samo zato što države sljednice bivše SFRJ nisu u dva desetljeća riješile taj problem.

To je pitanje potrebno riješiti u okviru sukcesije, ustvrdio je Erjavec, dodavši da je po njegovu mišljenju Slovenija u Strasbourgu osuđena samo zato što države nasljednice bivše SFRJ više od 20 godina nisu konkretno riješile taj problem.

Treba, međutim, naglasiti da nije Slovenija ta koja koči te pregovore, nego su to druge zemlje sljednice”, ustvrdio je Erjavec za STA.

Pored toga, on je ponovio da će se Slovenija žaliti na presudu iz Strasbourga koja se odnosi na štediše Ljubljanske banke u Bosni i Hercegovini te naglasio da ona nije povezana s Ljubljanskom bankom Zagreb i hrvatskim štedišama o čemu se vode pregovori.

Erjavec je ustvrdio kako je Slovenija prilikom raspada bivše Jugoslavije isplatila sve devizne štediše na svom teritoriju, bez obzira na državljanstvo, poštujući tako teritorijalno sukcesijsko načelo, dok je Hrvatska preuzela samo dio obveza Ljubljanske banke prema štedišama na svom teritoriju.

Fena/Informer.ba