Izdvojeno Svijet Vijesti

Njemačka: Najmanje 10 osoba umrlo nakon konzumiranja zaraženih krastavaca

Najmanje 10 lica umrlo je nakon konzumiranja krastavaca zaraženih bakterijom enterohemoralgične ešerihije koli u Njemačkoj, rekli su zvaničnici.

Krastavci, koji su uvezeni iz Španije, zaraženi su posebnom agresivnom vrstom ove bakterije, koja izaziva hemolitički-uremijski sindrom /HUS/, javlja BBC, dodajući da se vjeruje da se stotine ljudi razboljelo.

Većina slučajeva u Njemačkoj zabilježena je u i oko Hamburga.

Evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, sa sjedištem u Švedskoj, saopštio je da je ova epidemija “jedna od najvećih u svijetu koja se tiče sindroma HUS i najveća ikada zabilježena u Njemačkoj.

“Iako se slučajevi sindroma HUS najčešće dijagnostikuju kod djece do pet godina, u ovom slučaju 87 odsto zaraženih su odrasli, od čega 68 odsto su žene”, navodi se u saopštenju Centra.

Kod trećine oboljelih u Njemačkoj bolest je praćena teškom anemijom, stomačnim problemima i otkazivanjem bubrežnih funkcija.

Bakterija je otporna na većinu antibiotika, pa eksperti savjetuju odlazak ljekaru čim se jave prvi simptomi bolesti.

Potencijalno smrtonosna bakterija širi se i na druge zemlje. U Austriji su otkrivena dva slučaja zaraze, a u Švedskoj i Danskoj postoje naznake infekcije.

Zvaničnici u Češkoj Republici rekli su da su i u tu zemlju uvezeni sporni krastavci, kao i u Austriju, Mađarsku i Luksemburg.

Portparol Uprave za kontrolu hrane i poljoprivrednih proizvoda Češke Mihail Spacil rekao je agenciji Frans pres da su, osim Češke, i Mađarska, Austrija i Luksemburg uvezli krastavce koji su zaraženi agresivnim oblikom bakterije ešerihije koli, koja uzrokuje probleme u radu bubrega i napada centralni nervni sistem.

Sindrom HUS zabilježen je i u Švedskoj, Danskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Naučnik sa njemačkog Univerziteta Minster Helge Karh upozorava da širenje zaraze još nije gotovo.

“Moguće je da će doći do sekundarnih infekcija u ovom periodu. One djeluju sa čovjeka na čovjeka i mogu se izbjeći. Zato sada svu pažnju moramo usmjeriti na bolju ličnu higijenu“, rekao je on.

U međuvremenu, Španija je najavila restrikcije protiv dva izvoznika u zemlji, ali još nije poznato da li su krastavci bili zaraženi na samom izvoru ili tokom transporta.

 

Fena/Informer.ba