Izdvojeno Politika Vijesti

EU: Izvještaj o napretku BiH biće izrazito negativan

Izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU, koji će 12. oktobra predstaviti Evropska komisija, biće izrazito negativan po BiH.

Kako piše “Dnevni avaz” pozivajući se na pouzdane izvore u Briselu, izvještaj je u pripremi, a u njemu će se naći i informacije o svim bitnim dešavanjima u BiH u posljednjoj godini.

Osnovne zamjerke u izvještaju biće to što već godinu dana nema formirane vlasti na nivou BiH i što nije ispunjeni nijedan od tri zaključka sa sastanka ministara inostranih poslova EU.

BiH već godinama dobija negativan izvještaj, ali će ocjene ovog puta biti lošije nego ranije, jer nema nikakvog napretka u ispunjavanju uslova, tvrdi izvor lista.

Šef Odjeljenja za BiH u Direkciji Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni potvrdila je da je izvještaj u finalnoj fazi izrade i da se trenutno analiziraju informacije koje su posljednje dobijene.

“Izvještaj će na veoma transparentan i objektivan način govoriti o BiH, u smislu da će sve biti obuhvaćeno. Sve što se desilo ili se nije desilo, a važno je za proces evropskih integracija, biće pomenuto u izvještaju”, istakla je Pampaloni i dodala da o sadržaju i zaključcima izvještaja još ne može govoriti.

Prema njenom mišljenju, BiH gubi vrijeme u odnosu na druge zemlje u regionu i to se mora spriječiti.

“Svi bismo trebali raditi zajedno na tome. Ne smijemo dozvoliti da BiH zaostaje za ostatkom regije
“,  naglasila je Pampaloni.

 

Srna/Informer.ba