Svijet Udarno Vijesti

EU još nije svarila Rumuniju i Bugarsku, a stiže otrovna kiflica Hrvatska!

Hoće li Evropska unija, koja još nije probavila Rumuniju i Bugarsku, moći još progutati očito otrovnu ‘kiflicu’ Hrvatsku”, pita se ugledni njemački magazin Der Spiegel u svojoj temi broja o skorom ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Zanimljivo je kako opisuju Hrvatsku, zbog njene geografske forme, kao kiflu i to otrovnu.

U Spiegelovom tekstu, kojega prenosi njemački Deutsche Welle, naglašava se kako bi Sporazum s EU trebao biti potpisan uprkos vanjskom dugu Hrvatske i korupcionim aferama koje je potresaju. No, prije potpisivanja Sporazuma mogla bi pasti vlada u Zagrebu.

“To da će Kosor potpisati Sporazum o pristupu Hrvatske EU na samitu u Briselu je pitanje časti. To bi, kako stvari stoje, mogao biti njen posljednji nastup za duže vrijeme. Pet dana prije toga na parlamentarnim izborima premijerki se odbrojavaju sati”, napominje se u Spiegelovom tekstu koji naglašava kako bi HDZ mogao imati najlošiji izborni rezultat od nezavisnosti.

Prema njemačkim novinarima glavni razlozi za poraz biće stopa nezaposlenosti od 14 posto, vanjski dug koji se sa 102 posto približava grčkim vrijednostima kao i poplava procesa i istražnih postupaka protiv uglednih ljudi HDZ-a. No, njemački novinari napominju kako Hrvatsku nikako ne bi trebalo odbiti, niti je taj scenario izgledan. Priznaje se kako je Hrvatska postigla velike iskorake te se prilagodila normama Evropske unije.

“Ulazak u EU bio bi početak nove ere za regiju o čijim stanovnicima je pisac Miroslav Krleža s uzdahom rekao: Bože sačuvaj me srpskoga junaštva i hrvatske kulture”, zaključuje Der Spiegel.

 

Index.hr/Informer.ba