Svijet Vijesti

EU pozdravlja hapšenje zločinca Hadžića

EU je pozdravila hapšenje Gorana Hadžića u Srbiji ističući da je to veoma važan korak ka ispunjenju ambicija Beograda ka članstvu u evropskom bloku.

EU snažno pozdravlja hapšenje Hadžića. Ovo je novi važan korak Srbije u ostvarenju svoje evropske perspektive, ali je jednako i od ključne važnosti za međunarodnu pravdu“, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika Evropske komisije Hose Manuel Barosa, predsjednika EU Hermana van Rompeja i šefa evropske diplomatije Catrin Ashton.

U odvojenom saopštenju generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, takođe je pozdravio Hadžićevo hapšenje.

U saopštenju Rasmusen ističe da će Hadžićevim hapšenjem biti zatvoreno “najbolnije poglavlje u modernoj evropskoj istoriji“.

Predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je nešto ranije da je jutros u rejonu Fruške Gore uhapšen Hadžić, ističući da je Srbija time završila saradnju sa Haškim tribunalom i da će nastaviti svoje međunarodne obaveze.

Tadić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Hadžić uhapšen u 8.24 časa, te čestitao pripadnicima Akcionog tima i Bezbjednosno-informativne agencije na obavljenom poslu.

U obraćanju novinarima predsjednik Srbije demantovao je spekulacije da je Hadžić uhapšen u blizini manastira Krušedol i vojnih objekata.

Haški tribunal optužio je Gorana Hadžića 2004. godine za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužen je da je kao predsjednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i kasnije kao predsjednik Republike Srpske Krajine /RSK/, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao saizvršilac tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj.

 

Srna/Informer.ba