Svijet Vijesti

EU šalje hranu Sjevernoj Koreji koja gladuje

Sjeverna Koreja će dobiti 10 miliona eura pomoći u hrani, pošto preživljava najgoru godinu u poslijednje vijreme kada se radi o proizvodnji hrane, saopštila je danas EU.

Svrha ovog paketa pomoći je da se sačuvaju životi najmanje 650.000 ljudi, koji bi u suprotnom mogli umrjeti od gladi“, navela je u saopštenju evropska komesarka za humanitarnu pomoć, Kristalina Georgijeva.

Eksperti EU, koji su nedavno bili u misiji u Sjevernoj Koreji, utvrdili su da su državna slijedovanja obroka smanjena za više od 60 odsto, na oko 400 kalorija, navodi EU.

Čak ni najozbiljnije oboljela djeca u bolnicama i domovima za njegu ne dobijaju nikakav tretman, a mnogi gradjani su toliko postali očajni da su počeli da jedu travu, dodaje EU.

Georgijeva je naglasila da će pomoć EU biti pod do sada “nezabeleženim” monitoring sistemom, kako bi se osiguralo da će doći do onih kojima je najpotrebnija.

Raspoređivanjem pomoći upravljaće Svjetski program za hranu, a hrana će biti distribuirana u narodne kuhinje, bolnice, ustanove za brigu o djeci i u domaćinstva, navodi EU.

 

Blic/Informer.ba