Izdvojeno Politika Vijesti

Catherine Ashton: Spremni smo na sankcije zbog kršenja Daytona

Visoki predstavnik  EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton izjavila je da će Unija, iako računa da će novoizabrani lideri BiH ispunjavati međunarodne obaveze, ostati predana u pridržavanju Dejtona, ali i u namjeri da nametne sankcije i restrikcije ukoliko eventualno dođe do njegovog kršenja.

Ashton je ocijenila da je novi specijalni predstavnik EU i šef Delegacije Unije u BiH Peter Sorensenpravo rješenje za ovu funkciju”.

Sorensen će imati sredstva i mogućnosti da se bavi svakim takvim slučajem. On može, naprimjer, predložiti Evropskoj komisiji da podrži neke projekte u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) ili da suspenduje neke projekte”, pojasnila je Ashton za “Dnevni avaz”.

Prema njenim riječima, Sorensen će imati na raspolaganju širok i izbalansiran set EU politika i programa.

Od njega se očekuje da igra veoma važnu ulogu kada je u pitanju Unija, kao i u nadzoru i pomaganju reformi koje BiH provodi u procesu stabilizacije i pridruživanja. Taj proces sada osigurava okvir za odnose EU i BiH. Sorensen će raditi zajedno s domaćim vlastima. Nadam se da će one, zauzvrat, preuzeti i dio odgovornosti”, poručila je britanska baronesa.

Ashton smatra da novi saziv Savjeta ministara BiH mora imati široku političku bazu i podršku snažne većine koja bi se složila oko primjene ključnih reformi.

Bez prave vlasti na nivou BiH svaki napredak ka EU, ali i u pogledu drugih ekonomskih i političkih reformi je blokiran”, navela je Ashton.

Ashton je izrazila uvjerenje da BiH može do kraja godine da postigne napredak u provođenju presude Suda u Strazburu u predmetu ”Sejdić – Finci”, kao i da donese zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva, i tako ostvari uslove za kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Govoreći o ”hrvatskom pitanju u BiH”, ona je ponovila da ”EU ostaje potpuno predana podržavanju jednakih prava svih naroda u BiH’‘.

Ističući da strukturalni dijalog o pitanjima pravosuđa EU vodi sa BiH kao državom, a ne sa jednim ili dva entiteta, ona je navela da ”u skladu sa Ustavom BiH entiteti jesu dio tog procesa, ali dijalog ide sa državom”.

Osnovni cilj tog procesa jeste konsolidacija vladavine prava i uspostavljanje nezavisnog, efikasnog, nepristrasnog i odgovornog pravosudnog sistema koji se primjenjuje na cijelu zemlju, a od čega bi korist imao svaki građanin”, zaključila je Ashton.

 

Srna/Informer.ba