BiH Crna hronika Izdvojeno Vijesti

EUFOR priznao: Austrijski vojnici krivi za incident u Banjaluci

Komandant EUFOR-a Robert Briger rekao je da su austrijski vojnici krivi za incident u Banjaluci, kada su pretukli djevojku i mladića, i da će kompletan materijal u vezi sa tim biti predat austrijskim vlastima, ali i vlastima Republike Srpske na, eventualno, dalje postupanje.

Austrijski vojnici, koji su u ranim jutarnjim  satima 11. novembra brutalno pretukli Anu Đurić i Stefana Brkića, prema riječima Brigera krivi su jer su se ponašali krajnje neprofesionalno.

Umjesto što su se u to doba kretali po Banjaluci, trebalo je da već budu u krevetima“, rekao je Briger

On je ocijenio da je, generalno gledano, bezbjednosna situacija u BiH stabilna, ali da “postoji opasnost da bi ponovo moglo doći do sukoba ako se nastavi pogoršanje ekonomske i političke situacije u BiH“.

“Mi to ne možemo isključiti. Zato je međunarodna zajednica odlučila da ostavi vojne snage ovdje još godinu dana, kako bismo mogli da intervenišemo i smirimo stanje“, poručio je Briger.

On je pojasnio da EUFOR u BiH ne može intervenisati “na svoju ruku”, nego isključivo na poziv ovlaštenih organa vlasti BiH, prvenstveno ministra bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, EUFOR u BiH raspolaže sa oko 600 vojnika i oko 270 lica iz BiH koja rade kao osoblje za logistiku, a tome treba dodati i oko 600 vojnika multinacionalnih snaga koji služe kao rezerva i nisu stacionirani u BiH.

Briger će 3. decembra predati dužnost komandanta EUFOR-a u BiH general-majoru Diteru Hajdekeru.

Nezavisne/Informer.ba