Svijet Udarno Vijesti

Euro će se raspasti na dvije valute?!

Kako bi spasili euro i cijelu Europu, lideri europskih zemalja u četvrtak u Bruxellesu moraju naći neko rješenje. Jedno od njih je kontrolisani raspad eura na dvije valute – jedna bi se koristila u zemljama poput Italije, Grčke i Španijee, a druga u Njemačkoj, Nizozemskoj, Finskoj…

Europa i svijet u strahu su da će, umjesto da se na sastanku šefova država ili vlada euroskupine u četvrtak u Bruxellesu donesu odlučne mjere za spašavanje Grčke, neodlučnost njemačke savezne kancelarke Angele Merkel najozbiljnije ugroziti zajedničku euro. Moćna europska valuta mogla bi prestati postojati u onom obliku u kakvom je poznajemo. A, kako je priznala Merkel, “padne li euro, pada Europa“.

Euro bi mogao pasti jer je kriza koja je prije godinu dana započela u Grčkoj metastazirala. Odgovor europskih lidera na tu krizu bio je kao odgovor Europe na početak rata u Hrvatskoj i BiH: kakofonija različitih stavova i prijedloga koji su međusobno isključivi i nerealni. Ta kakofonija, rekao je grčki premijer George Papandreou , “stvara paniku umjesto sigurnosti”.

Jedno od rješenja koje se pojavljuje u javnosti je – kontrolisani raspad eura na dvije valute. O jednoj se govori kao o euru za siromašne, latinskom euru ili perifernom euru (EUP). O drugoj se govori kao o euru za bogate, teutonskom euru ili centralnom euru (EUC). Euro za siromašne koristile bi, između ostalog, Grčka, Italija, Španjolska, Portugal i Irska. Euro za bogate koristile bi Njemačka, Nizozemska, Finska, Belgija i Austrija, piše Večernji lisat.

 

Informer.ba