Ekonomija Udarno Vijesti

Euro prvi puta nakon sedam mjeseci skliznuo ispod 1,06 dolara

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura zaronio je prošloga tjedna, po prvi puta nakon sedam mjeseci, ispod razine od 1,06 dolara jer je sve vjerojatnije da će Fed u prosincu povećati kamate, a ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,0590 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara ostala je na tjednoj razini nepromijenjena, na 122,80 jena.

Euro je, pak, oslabio prema ‘japancu’, za 0,5 posto, na 130,05 jena.

Američka valuta ojačala je nakon niza novih izvješća koja su potvrdila da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, pa je sve vjerojatnije da će središnja banka Fed u prosincu povećati ključne kamatne stope, po prvi puta od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je polovicom tjedna 100,17 bodova, najvišu razinu u osam i pol mjeseci.

S druge strane, euro je bio pod pritiscima jer se idući tjedan na sjednici Europske središnje banke (ECB) očekuje najava dodatnog popuštanja monetarne politike.

Tečaj eura skliznuo je stoga ispod razine od 1,06 dolara.

“Ako pogledate trgovanje posljednjih dana, očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Očekujem da će središnja banka produljiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, no najvažnije je to što signaliziraju da nove mjere slijede. Teško je očekivati da će gospodarski pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg utjecaja na tržišta”, kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

 

Hina/Fena/Informer.ba