Svijet Vijesti

Eurozona i MMF raspravljaju o paketu pomoći Grčkoj. Otpisivanje duga najveća prepreka

Ministri finansija eurozone i Međunarodni monetarni fond raspravljaju o odmrzavanju sredstava za drugi paket pomoći za Grčku u ponedjeljak, ali se prvo trebaju složiti oko otpisivanja duga za Atinu.

Ministri eurozone i njihovi zamjenici održali su brojne razgovora u posljednje dvije sedmice kako bi odlučili o rješavanju grčkog duga.

Iako nije dogovoren način smanjenja duga, ministri iz eurozone i MMF-a ne žele nastaviti isplaćivanje tranše Atini, mada je Grčka ispunila sve uslove, jer nemaju garanciju da će se potreba za hitnim finansiranjem ikada okončati.

Ključno pitanje je da li Grčka može postati održiva bez otpisivanja dijela duga eurozone, javlja Reuters.

Do sada, opcije za smanjenje duga uključuju smanjenje kamata na već odobrenoj bilaterlanoj pozajmnici za Grčku.

Koliko će se kamata smanjiti za sada nije poznato. Francuska i Italija žele smanjiti kamate za 30 baznih bodova, dok Njemačka i neke druge zemlje insistiraju da se smanji za 90 baznih bodova.

Druga opcija, koja bi mogla smanjiti grčki bruto domaći proizvod za 17 posto, jeste da se odgodi plaćanje kamata na pozajmnice Grčkoj za 10 godina.

Evropska centralna banka mogla bi se odreći profita na svoje grčke obveznice, koje su kupljene s velikim popustom, što bi smanjilo dug za 4,6 posto do 2020. godine.

Međutim, nisu sve banke u eurozoni spremne da se odreknu svojih profita, među kojima je i njemački Bundesbank.

Grčka bi također mogla da s velikim popustom otkupi svoje privatne obveznice na tržištu, a dobit bi se računala po njihovom opsegu i cijeni.

Posljednja analiza je pokazala da bi se grčki dug mogao smanjiti za 125 posto BDP-a do 2020., rekao je jedan od zvaničnika eurozone.

Fena/Informer.ba