Ekonomija Udarno Vijesti

Evropa dobija svoju rejting agenciju

Narednih mjeseci Evropa će dobiti svoju rejting agenciju koja će određivati pouzdanost ekonomsko-finansijskog stanja zemalja EU.

Smanjivanje kreditnog rejtinga evropskih zemalja više puta je postajao uzrok novog talasa krize, pri čemu je informacija o planovima agencija više puta bila praćena naglim jačanjem dolara u odnosu na evropsku valutu.

Najveće kreditne agencije  – Moody’s, Standard and Poor’s i Fitch nalaze se na teritoriji SAD, što pruža osnove Evropljanima da se govori o njihovoj pristrasnosti u ocjeni stanja zemalja zona eura – piše “Glas Rusije”.

“Ipak, tri najveće američke agencije imaju reputaciju i njihovim podacima se koriste u čitavom svijetu, dok je politička neangažovanost nove evropske strukture pod velikim znakom pitanja”, smatra ekspert kompanije “Grandis kapital” Denis Barabanov.

U  rizičnoj grupi su se našle takve lokomotive EU kao što su Njemačka i Francuska. Jasno je da dužnički problemi zone evra zahtijevaju sistematske mjere.

Ipak, u epohi uticaja informacija na ponašanje tržišta djelatnost agencija često postaje dodatni faktor rizika.

Evropska agencija tek izlazi na tržište i teško da će njene prognoze koristiti svjetske banke i fondovi. Potrebno je izvjesno vrijeme da se stekne reputacija i da bude jasno koliko je agencija politički nezavisna.

Jasno je da je formiraju radi toga kako bi postojala organizacija koja će davati više rejtinge evropskim zemljama, nego što im daje na primjer Fič.

Uporedo sa tim evropska rejting agencija, prema mišljenju njenih tvoraca, neće postati prenosnik tačke gledišta vlasti: ona se stvara uz podršku njemačkih industrijalaca i biće poštena.

Ovih dana evropski parlamentarci iznijeli su inicijativu prema kojoj će međunarodnim agencijama biti zabranjeno da objavljuju informacije o rejtingu zemlje bez saglasnosti njene vlade. Nije baš jasno kako će se to realizovati, ako se uzme u obzir sloboda rasprostiranja informacija na teritoriji SAD, gdje su registrovani Moody’s, Standard and Poor’s i Fitch.

 

Srna/Informer.ba