Svijet Udarno Vijesti

Evropa prelazi na samogaseće cigarete

U svim zemljama Evropske unije cigarete koje se nađu u prodaji moraće ubuduće biti proizvedene od papira koji zaustavlja njihovo sagorijevanje i gasi cigaretu ako se iz nje ne povlači dim, prenosi Agencija France press.

“Postoje dokazi da se broj nesrećnih slučajeva može smanjiti za više od 40 odsto uvođenjem ovakvih cigareta”, saopštila je danas Evropska komisija, pozivajući se na podatke dobijene iz Finske, prve zemlje članica EU u kojoj je ova mjera na snazi još od 2008. godine.

Ova mjera će početi da se primjenjuje od ovog vikenda, a u Briselu navode da se na taj način godišnje može spasiti oko 500 života iz 30.000 požara koji svake godine izbiju zbog neugašenih cigareta.

U četvrtak ističe trogodišnji period koji je dat duvanskoj industriji da se prilagodi novim zahtjevima, što znači da će se u svih 27 zemalja EU od petka primjenjivati isti standard kao i u SAD, Kanadi i Australiji.

Nove cigarete imaju dva sloja debljeg papira koji blokiraju dotok vazduha i kiseonika, tako da se cigareta, ukoliko se iz nje ne povlači dim, gasi sama od sebe.

 

Agencije/Informer.ba