Svijet Udarno Vijesti

Evropa se priprema za moguću krizu u snadbijevanju gasom

Evropska unija (EU) se priprema za moguću novu energetsku krizu usred zime, budući da je, kako je u petak saopćila Evropska komisija (EK), iznenada smanjeno snabdijevanje osam članica tog bloka gasom iz Rusije: Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije i Slovačke.

U saopćenju se navodi da je, na primjer, snabdijevanje Austrije smanjeno za 30 posto, a Italije za 24 posto, ali se ističe da situacija još nije alarmantna s obzirom na to da je poboljšana koordinacija između zemalja koje pomažu jedna drugoj i da su modernizovana postrojenja za skladištenje gasa, prenosi AP.

Portparol Komisije Marlen Holcer je izjavila da i sama Rusija trenutno ima problema s izuzetno niskim temperaturama i da joj je potrebno više gasa da grije svoje građane.

U proteklih deset godina je spor između Rusije i Ukrajine dva puta rezultirao gasnom krizom u Evropi, uslijed čega su milioni stanovnika na starom kontinentu ostali bez grijanja.

Izvršni direktor Gazprom exporta Aleksandar Medvedev ponovio je u četvrtak da je ruski energentski gigant, “u uslovima surove zime u Rusiji i Evropi, povećao isporuke gasa do maksimalnih mogućnosti, ne samo u evropske zemlje, već i u članice ZND, prije svega u Bjelorusiju i Ukrajinu”.

 

Fena/Informer.ba