Ekonomija Vijesti

Evropska centralna banka pozajmila bankama eurozone 489 milijardi eura

Evropska centralna banka (ECB) je danas saopćila da je za 523 banke eurozone odobrila zajmove u vrijednosti od 489 milijardi eura, na neuobičajeno dug period od tri godine, u pokušaju da uravnoteži finansijski sistem koji je pod pritiskom zbog dužničke krize u eurozoni.

To je najveća injekcija kredita od ECB-a u 13 godina dugoj historiji zajedničke evropske valute, a iznos je premašio prethodni rekord od 442 milijarde eura u formi jednogodišnjih kredita iz juna 2009., kada je finansijski sistem bio u krizi nakon bankrota američke investicione banke “Lehman Brothers”, prenijela je agencija AP.

U saopćenju ECB-a se navodi da, od ukupnog iznosa od 489 milijardi eura, 45,72 milijarde eura se odnosi na vrijednost kredita odobrenih u oktobru za 123 banke, s periodom otplate od jedne godine, čiji je rok otplate sad produžen na maksimalne tri godine.

ECB pokušava da osigura da banke u eurozoni imaju dovoljno gotovine da bi radile i nastavile da kreditiraju preduzeća, tako da kreditna kriza ne bi ugušila ekonomski rast. Mnogi ekonomisti smatraju da bi narednih mjeseci zona eura mogla da sklizne u makar blagu recesiju.

 

Fena/Informer.ba