BiH Udarno Vijesti

Evropski parlament: U raspravi o BiH dominiralo pitanje vehabija

Članovi Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u srijedu su raspravljali o nacrtu rezolucije o Bosni i Hercegovini i pozvali čelnike te zemlje da se dogovore o reformskom putu, koji treba osigurati funkcionalnu državu i njezin put prema Evropskoj uniji.

Rasprava je vođena o nacrtu izvještaja koji je sastavila parlamentarna izvjestiteljica Doris Pack, njemačka demokršćanska zastupnica. Na njezin izvještaj koji je predstavljen sredinom ovog mjeseca podneseno je 112 amandmana, a najveći dio rasprave posvećen je osudi vehabizma i svih drugih oblika ekstremizama, javila je Hina.

Poziv Islamskoj zajednici u BiH da se “jasno negativno izrazi o porastu vehabizma” izazvao je veliku pažnju u toj zemlji. U Sarajevu je zbog toga izvjestiteljica Doris Pack bila žestoko kritizirana, dok je to u Banjoj Luci naišlo na odobravanje.

Čelnici političkih skupina dogovorili su kompromisni amandman o tom pitanju, koji je u raspravi dobio široku potporu.

U tom amandmanu Europski parlament poziva “vlasti Bosne i Hercegovine da se bore protiv ekstremizma, vjerske mržnje i nasilja u tijesnoj saradnji s međunarodnom zajednicom; izražava zabrinutost zbog ekstremizma vehabija zajedno sa svim drugim ekstremističkim tendencijama na zapadnom Balkanu; pozdravlja se hutba reisu-l-uleme Bosne i Hercegovine iz novembra 2011. u kojoj su osuđeni terorizam i nasilje kao neprijateljski činovi protiv islama i njegovih načela i vrijednosti i traži od svih odgovornih vlasti zemlje da nastave tim putem; poziva na svijest, istragu i eliminaciju ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste u cijelom području zapadnog Balkana”.

Pack je u raspravi istaknula da je spominjanje vehabizma u izvještaju u medijima u BiH bilo prenapuhano, ali da vehabijski pokret predstavlja stvarni problem.

Slovenski liberalni zastupnik Jelko Kacin je rekao da je za njegovu političku skupinu prihvatljiv kompromisni amandman, ali je osudio činjenicu da se vehabijama posvećuje velika pozornost.

“Bosna i Hercegovina je komplicirana zemlja i moramo biti vrlo osjetljivi i odmjereni. Dvije trećine uvodne rasprave posvećene su vehabijama, a to je previše jer je ta pojava vrlo izolirana. BiH nije Saudijska Arabija, nego je zapadnobalkanska demokracija s vrlo jasnom evropskom perspektivom. Dvije trećine rasprave posvetili smo vehabijama, a kada se negira genocid u Srebrenici onda predstavnici međunarodne zajednice šute”, rekao je Kacin.

Holandska zastupnica turskog porijekla Emine Bozkurt, članica evropskih socijalista, izjavila da vehabijama ne treba pridavati preveliku pažnju, a istodobno zaboravljati na “ekstremističke i nacionalističke tendencije” u cijeloj regiji.

Slovenski liberalni zastupnik Ivo Vajgl dao je potporu izvjestiteljici Pack, protiv “koje dio bosanskohercegovačkih medija vodi kampanju”.

“Moramo poručiti javnosti u BiH da smo mi dobronamjerno i demokratsko društvo. Stoga nije prihvatljivo da se naše izvjestitelje pokušava uplesti u unutarnjopolitičke rasprave i netolerantno vođenje rasprave koje vlada u dijelu bosanskohercegovačke javnosti. S druge strane, doista mislim da ne treba prenaglašavati neke fenomene poput vehabija jer to nije tipično za BiH ni za njezinu budućnost”, rekao je Vajgl.

Slovački zastupnik Eduard Kukan iz Evropske pučke stranke pohvalio je izviještaj Doris Pack, kazavši da on odražava njezino duboko poznavanje regije. “Ona je imenovala i opisale probleme onakvi kakvi jesu, ne pokušavajući ih uveličavati ili umanjivati”, te da to radi “u dobroj namjeri kako bi pomogla zemlji”.

U izvještaju i u podnesenim amandmanima poziva se međunarodnu zajednicu da razmotri potrebu i nađe rješenje za “ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR)”, ali da se pritom ne smije ugroziti stabilnost zemlje.

U jednom od kompromisnih amandmana pozivaju se vlade BiH i susjednih zemalja “da učine sve kako bi riješili granična pitanja sa svojim susjedima bilo kroz bilateralne dogovore ili na drugi način” te se naglašava da “bilateralna pitanja trebaju riješiti strane kojih se to tiče, odlučno i u dobrosusjedskom duhu”.

Vanjskopolitički odbor će o nacrtu rezolucije glasati u četvrtak i nakon toga uputiti na glasanje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta.

 

Fena/Informer.ba