Ekonomija Svijet Udarno Vijesti

Evropski parlament zatražio sniženje cijena mobilne telefonije

Evropski parlament zatražio je, posredstvom svog komiteta ITRE, od Evropske komisije dalje snižavanje cijena rominga, ali i generalno snižavanje cijena mobilnih telefonskih usluga.

“Devedeset odsto stanovnika Evrope koristi mobilne telefone i vrijeme je da prestane pljačka ljudi“, rekao je jedan poslanik Evropskog parlamenta na Komitetu za zaštitu potrošača.

U debati je učestvovao i predstavnik Evropske komisije, koja je prije dvije godine donijela propise o snižavanju cijena mobilnih usluga, a takođe i zamjenik generalnig direktora Deutsche telekoma koji se požalio da klijenti nisu dovoljno iskoristili povoljne tarife koje je 2009. godine uvela Evropska komisija za roming, tako da je sektor već sad u gubicima.

Evropska komisija predlaže da poziv košta šest centi po minutu, sms dva centa, a megabajt podataka 10 centi, te da se cijene primjenjuju od 1. jula 2014. godine za sve zemlje članice Evropske unije.

Povodom nezadovoljstva operatera time što su klijenti previše štedljivi s mobilnom telefonijom kada putuju u inostranstvo, predstavnik evropskog komesara za digitalne tehnologije Nili Krus odgovorio je da ponuda, odnosno proizvod mora biti atraktivn, a cijena prihvatljiva potrošaču.

Organizacija za zaštitu potrošača BEUC smatra da bi naplatu rominga trebalo ukinuti, jer je to jedini način da se potrošač osjeća bezbrižno, koristeći mobilne telefone u inostranstvu. Predstavnik te organizacije rekao je da je regulacija cijena u ovom sektoru dobrodošla.

 

Srna/Informer.ba