Svijet Vijesti

Evropsko tržište preplavljeno švercovanim cigaretama

Švercovane cigarete preplavile su tržišta evropskih zemalja, ugrožavajući poslovanje legalnih proizvođača duhana.

Ilegalno uvezenih cigareta najviše je u Litvaniji gdje pokrivaju 49 posto tržišta i susjednoj Letoniji (41 posto), a imaju ozbiljan udio i na tržištu Norveške – 33 posto, Bugarske – 32, Francuske i Velike Britanije po 23 procenta, Njemačke 21 i Finske 20 odsto upozorila je Evropska komisija (EK) u Bruxellesu, prenosi Tanjug.

Prema podacima generalnog direktorata EK za poreze, evropske zemlje godišnje izgube oko 10 milijardi eura zbog šverca cigareta uprkos mobilisanim snagama i sredstvima u borbi s ilegalnim prometom.

Najezda ilegalnih cigareta nije rezultat samo rastućih akciza za duhan, zbog čega su cigarete sve skuplje, koliko činjenice da “šverc-komerc” nije rizičan posao i da švercerima ne prijeti zaslužena kazna. To dokazuje i iskustvo Irske u kojoj je udio cigareta uvezenih bez carine 27 posto.

Predstavnik irske carine Thomas Talbot je za rusku agenciju ekonomskih informacija Finmarket izjavio da su u njegovoj zemlji 2010. gofdini značano pooštrene kazne za šverc robe, a povećan je i broj osuđenih, od kojih su neki uspjeli da se izvuku s uvjetnom kaznom, ali da su neki završili u zatvoru.

Za sedam mjeseci ove godine u  Dublinu, carinici su konfiskovali devet velikih partija cigareta, ukupno 44 miliona, maloprodajne vrijednosti 17 miliona eura.

Predstavnici luke su pokazali automobil-skener za carinsku kontrolu kontejnera vrijedan 2,5 miliona eura. Međutim, po ironiji sudbine, ovaj svevideći automobil  napravljen je u Kini, odakle, kako kažu carinici, u Irsku stiže najveća količina švercovane robe, pa i cigareta.

Talbot je također rekao da na aerodromu irske prijestolnice godišnje bude oduzeto od 30 do 40 miliona cigareta, uz napomenu da je veoma teško realno procijeniti ilegalni uvoz, i da se na carini konfiskuje tek oko pet posto švercovanih cigareta.

Napori irskih vlasti nemaju veće rezultate što se može vidjeti na ulicama Dublina, gdje šverceri nude paklu cigareta po 4,5 pa i tri eura, što je dvostruko jeftinije nego u prodavnicama.

Prema podacima irskog pokreta “Maloprodaja protiv švercera”, ilegalni trgovci za sedmicu dana često zarade do tri miliona eura. Predstavnik tog pokreta Richard Brofy je istakao da je 2010. godine legalni promet na malo opao za 30 posto, i ukoliko se nešto ne promjeni, trgovina će izgubiti do 4.500 radnih mjesta.

Prošlogodišnji gubici prodaje namalo zbog ilegalne prodaje duhana u Irskoj iznosili su 575 miliona eura. Zakonodavci, u pokušaju da tržište duhanskih proizvoda oslobode od švercovanih cigareta, predlažu nove mjere, ali eksperti u njima ne vide rješenje.

Menadžer kompanije British American Tobacco (BAT) za borbu sa ilegalnom trgovinom u zapadnoj Evropi, Ross Murray, kaže da se u Irskoj razmatra uvođenje bezbojnih ili sivih paklica za cigarete, uz očekivanje da će neugledna ambalaža odbiti kupca i smanjiti tražnju i švercovanih cigareta. Isti predlozi su pokrenuti u Kanadi i Australiji, zemljama poznatim po oštrim propisima na tržištu duhana.

Sumnjajući u efikasnost tih mjera, mnogi eksperti navode da nikakav pozitivan efekat nije imala ni zabrana reklamiranja cigareta u nekim zemljama, a čak štaviše to bi moglo da poveća ilegalni promet, jer će falsifikovane paklice biti još jednostavnije.

Šverc cigareta može da se suzbije jedino ukoliko toj trgovini bude oduzeta ekonomska privlačnost, jer zaradu šverceru donosi razlika u cijeni. Za sada je veoma unosno kupovati cigarete u Rusiji, gdje paklica “premijuma” košta 1,36 eura ili u Bjelorusiji (0,92 eura) i prenositi ih bez carine, naprimjer, u Njemačku, gdje može da se proda za 5,16 eura ili u Velikoj Britaniju (7,88 eura).

 

Informer.ba