BiH Udarno Vijesti

F BiH: Opozicija nije zadovoljna Prijedlogom budžeta Federacije za 2012. godinu

Opozicione stranke u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) nisu zadovoljne Prijedlogom budžeta Federacije za 2012. godinu i upozoravaju da Vlada nije ispoštovala zakonske procedure, zbog čega ne postoji mogućnost da javnost učestvuje u kreiranju budžeta.

“Jasno je da je namjera političkih partija na vlasti i Vlade da se budžet donese mimo građana i mogućnosti da se obavi bilo kakva konstruktivna rasprava“, istakao je Fehim Škaljić, predsjednik Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije.

Prema njegovim riječima, u ponuđenom tekstu očigledno je da je osnovni kapacitet budžeta finansiranje administrativnog aparata i standardnih budžetskih potrošača bez obziljnog redukovanja te potrošnje i bez dominantnog određenja u stvaranju novih vrijednosti kroz podršku razvojnim projektima.

Predsjednik Kluba poslanika HDZ-a BiH Marinko Čavara ocijenio je da je Vlada Federacije u prethodnom periodu pokazala da ne zna raditi i da u prijedlogu budžeta ima mnogo toga što oslikava nerad Vlade.

“Znatno su povećali stavke za poljoprivredu, ali ne zbog potrebe, već političke ucjene Narodne stranke `Radom za boljitak`”, rekao je Čavara .

Predstavnički dom Parlamenta Federacije naredne će se sedmice izjasniti o Vladinom prijedlogu budžeta za 2012. godinu u iznosu od 1,9 milijardi KM.

 

Srna/Informer.ba