BiH Vijesti

F BiH: Za pola godine hranom se otrovalo 178 osoba

U Federaciji BiH  od početka godine evidentirano je 190 slučajeva salmoneloze, što je nešto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH Jelena Ravlija.

Ovo povećanje desilo se zbog nedavne epidemije salmonele u Sarajevu, piše “Dnevni avaz”.

Ravlija je rekla da je zabilježeno i 178 slučajeva trovanja hranom zbog nekog drugog uzročnika. “Trovanja hranom uzrokovana su bakterijama i virusima, a uglavnom su to salmonele, stafilokoke i druge bakterije”, objasnila je Ravlija.

Ona je upozorila da su najosjetljivije namirnice piletina i jaja, kao i nedovoljno obrađena hrana poput krema, majoneza, kolača.

U Agenciji za bezbjednost hrane BiH ističu da trovanje izazivaju mikroorganizmi u hrani kojom se nije rukovalo pravilno ili nije termički dobro obrađena.

Takva hrana ima normalan izgled, miris i ukus, a ipak je opasna za zdravlje. Ljeti su česta pojedinačna, ali i masovna trovanja najčešće proizvodima koji sadrže jaja i nisu dovoljno termički obrađeni, poput domaće majoneze i sladoleda”, navode u Agenciji.

Oni dodaju da je najbolja prevencija pravilno skladištenje osjetljivih namirnica u frižiderima na temperaturi nižoj od četiri stepena Celzijusova, te termička obrada na najmanje 80 stepeni.

Srna/Informer.ba