BiH Izdvojeno Vijesti

Fajon: BiH poštuje šengenska pravila

Zvaničnici EU su pozitivno iznenađeni činjenicom da BiH poštuje šengenska pravila – izjavila je specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.

Ona je istakla da je EU suočena sa teškom situacijom zbog ilegalnih imigranata koji dolaze iz Sjeverne Afrike, da su Evropljani zabrinuti, zbog čega mnoge konzervativne desničarske vlade šire populističku negativnu i nacionalističku retoriku protiv migranata i stavljaju pod znak pitanja šengenska pravila.

Trenutno je u toku veoma opasna debata o tome. U takvoj situaciji bi bilo kakvo kršenje pravila bezviznog putovanja predstavljalo opasnost bezviznog režima za jednu ili više zemalja zapadnog Balkana”, rekla je Fajonova za sutrašnje “Nezavisne novine”.

Ona smatra da je veoma žalosno da BiH još nema državnu vlast i navodi da je Dan Evrope veoma važan podsjetnik da bi zemlja trebalo mnogo više da uradi da bi napredovala evropskim putem, ali da je to odgovornost domaćih političara.

Imamo utisak da se zemlja ne kreće prema naprijed, nego da naprotiv, ide unazad. Ali dok proslavljamo Dan Evrope treba da imamo na umu da BiH pripada EU i mi bismo joj željeli dobrodošlicu u EU. Ali zemlja i njeni političari moraju pokazati veću odgovornost i uložiti napor da konačno nakon predugog perioda pokrenu zemlju. To je na dobrobit svih građana. To je njihova odgovornost“, navela je ona.

Fajonova kaže da bi EU željela da vidi formiranu vlast koja funkcioniše. “Evropa je nešto što može zemlju vući prema naprijed. BiH treba jasnu viziju i perspektivu u kojem smjeru treba da ide. BiH je napravila veoma važan korak krajem prošle godine kada je dobila bezvizni režim. To je bio važan korak, ali sada treba nastaviti tim tragom. BiH mora podnijeti aplikaciju za članstvo i ispuniti sve potrebne uslove za to“, navela je ona.

Fajonova je istakla da, prema informacijama kojim raspolaže, a koja su još nezvanične, BiH ispunjava uslove.”Nijedna zemlja članica šengena za sada nije zvanično obavijestila o bilo čemu što bi bilo suprotno pravilima šengena poput imigranata, tražilaca azila koji ulaze u šengen bilo ilegalno bilo legalno. Zbog toga sam uvjerena da BiH poštuje pravila. Ali moram dodati da mi tek očekujemo zvanični izvještaj o tome šta se dešava na granicama i o protoku građana koji putuju ka EU”, zaključila je Fajonova.

Evropska komisija će polugodišnji izvještaj objaviti u junu.

 

Srna/Informer.ba