Svijet Vijesti

FARK nastavlja borbu i poslije ubistva Alfonsa Kana

Pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) najavili su danas da će nastaviti borbu, poslije ubistva svog vođe Alfonsa Kana u akciji vojske na jugozapadu Kolumbije, čime je zadat najveći udarac tom gerilskom pokretu u njegovoj 47 godina dugoj historiji.

FARK je takođe odbacio poziv kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa Kalderona da se demobilizuje, saopštio je taj pokret na vebsajtu Annkol koji često prenosi njihova saopštenja, a preneo Reuters.

Kolumbijski zvaničnici su saopštili danas da je Kano ubijen u petak u državi Kauka na jugozapadu zemlje, zajedno sa još četiri pobunjenika.

Kano, čije je pravo ime bilo Giljermo Leon Saens, došao je na čelo FARK-a 2008. godine, nakon što je njegov prethodnik Manuel Marulanda, koji je ovu grupu i osnovao 1964, umro od srčanog udara.

Ova marksizmom inspirisana grupa od početka godine je pojačala napade, iako su snage bezbjednosti u poslijednjih nekoliko godina ubile veći broj njenih zapovjednika, a mnoge pripadnike uhapsile.

FARK je najstarija i najveća ljevičarska pobunjenička grupa u Kolumbiji i u SAD i Evropi se nalazi na spisku terorističkih organizacija.

 

Tanjug/Informer.ba