Svijet Udarno Vijesti

FBI uhvatio kralja spama: Ovaj čovjek je poslao 27 miliona spam poruka na Facebook

Sanford Wallace, haker koji je korisnike Facebooka zagušio s više oko 27 miliona spamova, predao se agentima FBI-a u Kaliforniji i mogao bi zapeti u zatvoru narednih deset godina.

Optužen je da je razvio program koji je probio Facebookove filtere za spam i potom mamio korisnike da mu šalju podatke o svojim računima. Tužitelji tvrde da je Wallace, poznat pod nadimkom kralj spama, objavljivao poruke na zidovima Facebookovaca koje su izgledale kao da im ih šalju prijatelji, a pozivale su da posjete web-stranicu na kojoj bi im krao korisničke podatke.

Samo od novembra 2008. do marta 2009. zatrpao je oko pola miliona Facebook računa s 27 miliona spamova. Iako mu je već tada izrečena sudska zabrana posjećivanja Facebookovih stranica, kralj spama je u niz navrata prekršio i nastavio hiljade ljudi zatrpavati spamovima.

Već je izgubio jednu građansku parnicu s MySpace-om, no ovaj bi put, prenosi BBC, stvarno mogao završiti u zatvoru. Nakon što ga je uhvatio FBI, platio je 100 hiljada dolara jamčevine, pa će suđenje čekati na slobodi.

 

Index/Informer.ba