Izdvojeno Svijet Techno Udarno Vijesti

FBI o Steveu Jobsu: Uzima hašiš i LSD, narcisoidan je, iskrivljava istinu da postigne cilj

FBI je u javnost pustio dosije o Steveu Jobsu , veliki dokument od 191 stranice u kojem je nekadašnji čelnik Applea ponekad prikazan i u ne baš laskavom svjetlu, javlja AFP.

Izvještaj je sastavljen 1991. godine nakon istrage koja je provedena nakon što je bivši predsjednik SAD-a George H.W. Bush predložio Jobsa u svoje Vijeće za izvoz.

Dosije se sastoji od izvještaja u kojima su navedeni intervjui sa saradnicima, prijateljima, članovima porodice, čak i njegovim komšijama.

Imena osoba koje su davale izjave su cenzurirana iako mjesta njihova zaposlenja često nisu. FBI je također intervjuirao i Jobsa tokom istrage. Utemeljitelj Applea je istražiteljima najprije kazao kako će biti nedostupan tri sedmice, a nakon toga im je bio na raspolaganju samo sat vremena.

Jobs je FBI-ju kazao kako u posljednjih pet godina nije koristio ilegalne droge, ali da je eksperimentirao s marihuanom, hašišom i LSD-jem u razdoblju od 1970. do 1974. godine dok je pohađao srednju školu i fakultet. U izvještaju se navodi kako je Jobs bio predmetom nekoliko parnica zbog svog položaja u Appleu, ali da nikada nije bio uhapšen te kako nije član komunističke partije.

Jobs, koji je u vrijeme istrage napustio Apple te je bio čelnik svoje nove kompanije NeXT Computer, bio je od strane osoba koje su bile intervjuirane opisan kao ‘tvrdoglav, radoholičar i vođen vizijom’, a neki su ga čak i zvali ‘genijem’.

Ali, navodi izvještaj, istražiteljima je bilo rečeno kako Jobs ima integritet samo kada stvari ispadnu onako kako on želi.

”Nekoliko osoba dovele su u pitanje iskrenost gospodina Jobsa te su izjavile kako zna kriviti istinu kako bi postigao svoje ciljeve” – stoji u izvještaju.

U dosijeu postoji i izvještaj o odnosu Jobsa i njegove porodice.

”U prošlosti gospodin Jobs nije bio podrška majci njegova djeteta rođenog izvan braka. Ipak, nedavno je to promijenio” – stoji u izvještaju.

Jobs je u nedavnoj biografiji koju je napisao Walter Isaacson priznao svoje korištenje droga, kao i činjenicu da prvotno nije bio blizak sa svojom kćerkom.

Jedna žena koju je FBI intervjuirao izjavila je kako je Jobsov privatni život patio zbog njegova ‘narcizma i plitkosti’, ali je naglasila kako ima ‘dalekosežnu viziju’.

U izvještaju se navodi kako su Jobsova iskustva sa istočnjačkim religijama popravile njegov način života, tako da Jobs živi gotovo spartanski.

Iako su mnogi bili oprezni u svojim ocjenama Stevea Jobsa, sve osobe koje je FBI intervjuirao smatrale su kako je on zaslužio mjesto u Vijeću.

Steve Jobs je preminuo 5. oktobra 2011. godine nakon dugotrajne borbe s rakom, prenosi Jutarnji list.

 

Informer.ba