Izdvojeno Svijet Vijesti

FBI savjetuje Amerikance kako da prepoznaju teroristu

FBI je objavio smjernice koje bi trebale biti od pomoći Amerikancima u otkrivanju osoba, koje su potencijalni teroristi, piše Huffington Post.

Upute se odnose na gotovo sve situacije: na šta trebaju da paze vlasnici tattoo salona, paintball centara, uposleni u prometu i trgovačkim centrima, internet kafićima ili trgovinama elektroničkim uređajima.

Prodavačima se savjetuje da zatraže ličnu kartu od osobe koja je kupila velike količine nekih hemikalija, vlasnici paintball centara moraju obratiti pozornost ako njihovi stalni gosti prečesto mijenjaju izgled, uposleni u radnjama sa elektroničkom opremom se savjetuje da zapamte ako primijete da kupci imaju opekline po tijelu ili im pak nedostaje dio ruke, prenosi Huffington Post.

Potencijalno opasnima u kontekstu terorizma smatraju se i oni koji u kafićima plaćaju gotovinom ili surfaju internetom koristeći internetski provider AOL. To objašnjavaju time što osoba plaćanjem gotovinom, možda, želi izbjeći “papirnati” trag, dok se pomoću AOL-a može manipulirati IP adresom.

Informer.ba