BiH Izdvojeno Vijesti

FBI sumnja da je Imad al Misri odobrio napad na američku ambasadu u Sarajevu

Nekadašnji vjerski vođa zloglasnog odreda “El mudžahid”, Egipćanin Imad al Misri odobrio je napad na američku ambasadu u Sarajevu, tvrdi dnevnik  “Press”.

Prema pisanju ovog lista, agenti FBI i policijske agencije u BiH sumnjaju da je Al Misri bio glavni inspirator napada, u kojem je vehabija Mevlid Jašarević bio samo “izvođač radova”.

Da je Al Misri, prema relevantnim procjenama, “pritisnuo dugme za atak na Ambasadu SAD” svjedoče i podaci odlično obavještenih izvora da se ovaj sljedbenik radikalnog vjerskog pokreta “Muslimanska braća” ponovo aktivirao u BiH u februaru ove godine, kada je i stigao iz Egipta, gdje je robijao od 2001. do 2009. godine.

Izvori “Pressa” tvrde da Al Misri nikada nije zaboravio da je na robiju u matičnu zemlju poslat upravo iz BiH, i to po nalogu Amerikanaca. Koliko mu je deportacija teško pala potvrđuje i činjenica da se on u BiH odomaćio do te mjere da se  “odazivao” na ime Eslam Durmo i da se u BiH oženio i stekao porodicu, navodi isti izvor.

Prema procjenama bezbjednjaka, “bošnjački zet” iz “Muslimanske braće” rješio je da njegov “comeback” u “drugu domovinu” ostane upečatljiv, pa je još u februaru, čim je došao u BiH, počeo da drži vatrene propovijedi “svojoj braći” u Sarajevu i Travniku.

Domaće vehabije nisu zaboravile njegove proglase i instrukcije iz rata, pa su ponovo pohrlile na njegova nazovi – vjerska predavanja.

Vjeruje se da su Jašarević i njegovi pomagači iz Gornje Maoče, među kojima je i uhapšeni Emrah Fojnica, stupili u vezu sa opasnim Egipćaninom i s njim se zbližili toliko da su zajedno isplanirali i napad na Ambasadu SAD.

 

Srna/Informer.ba