BiH Izdvojeno Vijesti

FBiH: U zatvorima ima slobodnih mjesta, a osuđenici na ulici

U zatvorima u Federaciji BiH trenutno je više od 200 kreveta prazno, iako na stotine osuđenika hoda ulicama, navodi se u izvještaju Ministarstva pravde FBiH do kojeg je došao “Dnevni avaz”.

Cijeli novoizgrađeni paviljon u Ustikolini je prazan, kao i u Orašju, gdje je obavljena rekonstrukcija, a identično je i u Busovači. U Tuzli je četrdesetak praznih kreveta.

Za svaki od tih odjeljenja u zatvorima trebalo bi zaposliti po desetak stražara, ali je Vlada Federacije BiH uvela moratorijum na nova zapošljavanja stražara, tako da su prazni i osuđenički kreveti, jer postojeći kadar stražara ne može fizički pokriti novi kapacitet.

Postoje proračuni da bi zapošljavanje stražara koštalo znatno manje nego novi sistem narukvica, ali niko ne smije zaposliti nove ljude.

Prema pisanju lista, prije osam godina omogućeno je i upućivanje osuđenika sa kaznama zatvora do šest mjeseci na “društveno koristan rad”, ali na njega je poslato samo šest osuđenika u FBiH.

Sudovi u FBiH mogli su ovakvu mjeru izreći u najmanje 700 slučajeva. Kada se taj broj pomnoži sa 180 dana, što je kazna od šest mjeseci, te sa 50 KM, koliko minimalno osuđenici koštaju jedan dan u zatvoru, to znači da je ovaj propust vlasti u FBiH koštao 6,3 miliona KM.

 

Srna/Informer.ba