BiH Udarno Vijesti

Federaciji prijeti bijela kuga

U terminu koji delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH imaju za pitanja i inicijative, na današnjoj sjednici tog parlamentarnog nivoa u Sarajevu dvije inicijative odnosile su se na stimuliranje rađanja i dječiju zaštitu jer, kako je rekao podnosilac jedne od njih, delegat Amir Zukić, Federaciji prijeti ‘bijela kuga’.

On stoga predlaže sigurnu i ujednačenu zaštitu porodilja, u vidu novčanih naknada, bilo da su one zaposlene ili ne.

Predložio je i propisivanje novčanog  stimulansa za rađanje, koji bi se uvećavao uporedo s proširivanjem porodice, te obaveznu penzijsku naknadu u visini dviju prosječnih plaća za majke koje rode treće ili četvrto dijete.

Drugu inicijativu uputila je delegatkinja Segmedina Srna Bajramović koja nadležnima postavlja pitanje da li će u Federaciji biti formiran fond radi djece čiji razvedeni roditelji izbjegavaju da plaćaju alimentaciju nakon razvoda jer su nesavjesni ili, pak, realno nisu u mogućnosti da daju taj novac.

Prema uobičajenoj praksi u Domu naroda, delegati najčešće naknadno dobivaju odgovore na pitanja koja na svakoj sjednici postavljaju ciljanim institucijama.

Amir Zukić je najavio da će na svojoj inicijativi, ne bude li adekvatnog i željenog odgovora, insistirati i na narednim sjednicama.

 

Fena/Informer.ba