Politika Udarno Vijesti

Federaciju BiH reorganizovati na dva nivoa vlasti, opštine i entitet

Lider SDA Sulejman Tihić smatra da bi bilo dobro kada bi Federacija BiH bila organizovana kao Republika Srpska, na dva nivoa vlasti – opštine i entitet, jer bi to bilo mnogo jeftinije i efikasnije.

“Mislim da bi dobro bilo da i Federacija bude organizovana na dva nivoa – opštinski i entitetski i kada bismo imali nešto poput regija, kako je nekada bilo da bi se zaštitio identitet hrvatskog naroda
“, rekao je Tihić za sarajevski nedjeljnik “Dani”.

Prema njegovim riječima, ovakav prijedlog njemu je prije tri godine uputila Doris Pack, sa čime se on saglasio, ali je tražio da se ovo predloži i HDZ-u.

Komentarišući prijetnje “sarajevskim ljetom” poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića zbog odluke da ocjena iz vjeronauke u školama Sarajevskog kantona ne ulazi u prosjek, predsjednik SDA rekao je da takva reagovanja nisu primjerena situaciji.

“Nema razloga i nije dobro da u multietničkoj i multireligijskoj zemlji jedan vjerski dostojanstvenik upućuje takve pozive i poruke”, naglasio je Tihić i dodao da vjerski poglavari uopšte, uključujući i reisa, ne treba da se bave politikom.

On je rekao da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nema podršku FBiH za svoje stavove da BiH treba reorganizovati bez zadiranja u RS.

“Možemo govoriti o drugačijoj teritorijalnoj organizaciji samo na nivou cijele BiH”, rekao je Tihić, ocijenivši da još nisu zreli uslovi i da to treba ostaviti za neka druga vremena.

 

Srna/Informer.ba