BiH Izdvojeno Vijesti

Federalna politička elita kupuje avion?

Rukovodstvo SDP-a BiH očekuje od nove uprave Sarajevskog aerodroma da pripremi teren za nabavku mlaznog aviona koji bi koristili federalni  funkcioneri, piše ”Slobodna Bosna”.

Avion sa 12 do 15 sjedišta, čija je cijena od 10 do 15 miliona dolara, formalno bi trebao da bude u vlasništvu sarajevskog aerodroma koji bi snosio i troškove održavanja.

Sarajevski nedjeljnik zaključuje da se kupovina aviona ne uklapa u imidž skromnosti koji pokušava da izgradi  federalni premijer Nermin Nikšić.

Daleko od očiju javnosti, federalna politička elita pokušava zatvoriti finansijsku konstrukciju za kupovinu mlaznog aviona.

Slobodna Bosna doznala je detalje ove tajne operacije koja će se realizirati zaobilaznim putem, na teret federalnog budžeta.

Naime, nekoliko sedmica nakon što je preuzeo punu kontrolu nad Sarajevskim aerodromom, vrh SDP-a izdao je nalog novoj upravi ove iznimno profitabilne državne kompanije da pripremi teren za nabavku mlaznog aviona!

Mlaznjak bi formalno bio u vlasništvu Sarajevskog aerodroma, ali bi de facto bio na raspolaganuju federalnim funkcionerima.

Cijena mlaznjaka kretala bi se u rasponu od 10 do 15 miliona dolara, avion bi imao 10 do 12 sjedišta, a svi troškovi njegovog održavanja pali bi na teret Sarajevskog aerodroma.

Na čelu ovog odjeljenja vjerovatno će biti Omer Kulić, bivši direktor propale državne kompanije Air Bosna, koji je prije nekoliko mjeseci izabran u novi Nadzorni odbor Sarajevskog aerodroma.

U proteklih nekoliko godina, Kulić je povremeno radio i kao pilot u privatnoj avio-kompaniji Željka Mitrovića Air Pink i odlično je upućen u poslovanje avio-taxi kompanija.

Pošto bi direktna kupovina mlaznog aviona iz federalnog budžeta bila krajnje politički štetna a i neizvjesna, pa je vrh SDP-a odlučio transakciju izvesti zaobilaznim putem, preko Sarajevskog aerodroma, čija će uprava cijeli aranžman predstaviti kao ekonomski isplativu investiciju.

Slobodna Bosna/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • samo ne znam sto ce im jer sigurno nece se njime ove politicke strukture vozati, narodu je dosta supljih prica i ovakvih krajnjih bezobrazluka izvrsnih vlasti.
    a kakva je drzava dovoljno govori da nije u stanju rijesiti banalan problem kradje sahtova, pasa lutalica i sl. citavih 15 godina iza rata.