Politika Udarno Vijesti

Federalna televizija odbacuje optužbe za islamofobiju

Iz FTV-a je saopšteno da su za islamofobiju optuženi novinari koji su objavili istinite činjenice o nepravilnostima u Islamskoj zajednici.

Pomenuti dokument, između ostalog, ima za cilj da odvrati novinare od kritike negativnih pojava u Islamskoj zajednici ili drugim segmentima društva, koje naručioci ovoga dokumenta smatraju svojom interesnom sferom“, navodi se u saopštenju.

U FTV-u izražavaju nadu da objavljivanje ovog dokumenta nema za cilj zaoštravanje odnosa između Rijaseta i ove federalne medijske kuće, a u službi već otpočete kampanje za skorašnji izbor novoga poglavara Islamske zajednice u BiH.

FTV poručuje da “neće nasjesti na ove najnovije pokušaje umjetnog izazivanja sukoba, ali ni odustati od svog posla“, te da će nastaviti da rade “u službi istine i univerzalnih vrijednosti“.

U kabinetu poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića juče su vojni muftija Ismail Smajlović i rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta Ekrem Tucaković predstavili prvi “Izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice u BiH od 2004. do 2011.

Taj izvještaj Rijaset je usvojio još 28. aprila, a najavljeno je njegovo upućivanje na adrese državnih organa i međunarodnih institucija.

 

Srna/Informer.ba