Region Udarno Vijesti

Feith: Sjever Kosova mogao bi biti kao Katalonija

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Peter Feith izjavio je da bi model za dugoročno rješenje problema na sjeveru Kosova mogao da bude sličan onom koji je primijenjen u Kataloniji u Španiji.

U Španiji imamo Kataloniju – ona je dio Španije, ali sa mnogo autonomije, rekao je Feith u izjavi za Eurobserver.

Feith nije želio da da više detalja o tome da li se planira da se ide dalje od plana Ahtisarija i koliko su zemlje članice MCK spremne da podrže takav prijedlog. Koha ditore prenosi izjavu Feitha da novostvorena situacija na sjeveru Kosova poslije ubistva policajca Envera Zumberija može da se iskoristi za promjene.

Nema mnogo izgleda da se vratimo na situaciju koja je bila ranije (prije 25. jula). Nešto se zauvijek promijenilo”, kazao je Feith.

Feith je ocijenio i da Srbija, koja stremi učlanjenju u EU, treba da iskoristi svoj uticaj na građane na sjeveru i da ih pozove da doprinesu miru.

Ne možemo tolerisati da novi kandidat za članstvo u EU sa sobom dovede zamrznuti sukob. Ne možemo imati obje stvari i kandidata koji ide naprijed i istovremeno da drži za vrat sjever Kosova. Taj je osjećaj sada prisutan kod jednog broja članica EU“, kazao je Feith.

 

Onasa/Informer.ba