Region Vijesti

Fikret Abdić 7. juna izlazi iz zatvora?

Prema slovu zakona, 7. juna ove godine Fikret Abdić iz Velike Kladuše, osnivač i direktor “Agrokomerca” i bivši član Predsjedništva BiH, izlazi iz zatvora u Puli na slobodu.

Naravno, takvu odluku treba da potvrde hrvatske pravosudne vlasti i ona bi mogla biti donesena ovog mjeseca. Tog dana navršit će se dvije trećine zatvorske kazne od 15 godina koje je Abdić odležao.

On je je još 2009., kada je napunio 70 godina života, ispunio uslove da bude pomilovan, ali je odbio da podnese molbu s objašnjenjem da mu ne treba pomilovanje za nešto za šta nije kriv, piše San.

Da bi 7. juna izašao na slobodu, Fikret Abdić bi također treba da podnese molbu i još ni svojim najbližim nije otkrio hoće li to učiniti. Oni koji ga dobro poznaju, kažu da odbiti ukoliko se od njega bude tražilo da napiše zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

Da li će hrvatske vlasti, uvažavajući činjenice da ima 72 godine života i da je izdržao dvije trećine kazne, same, bez njegovog zahtjeva, donijeti odluku o puštanju Abdića na slobodu, još uvijek nije poznato.

Abdić je u Hrvatskoj prvo osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio u BiH i jedno vrijeme robijao je u zatvorima u Karlovcu i Lepoglavi. Kazna mu je kasnije smanjena na 15 godina i prebačen je u zatvoru u Puli.

Odbio je sve ponude zatvorskih vlasti da koristi privilegije na koje po zakonu ima pravo – od odsustva i izlaska na slobodu tokom vikenda do ponude da bude prebačen iz ćelije u dio zatvora otvorenog tipa.

Prema onome što pričaju oni koji su mu bliski, Abdić će po izlasku iz zatvora živjeti u svojoj kući u hrvatskom ljetovalištu Opatija. Njegova kuća u Velikoj Kladuši je srušena i on nikada nije dozvolio da se obnovi uz objašnjenje da “oni koji su je srušili treba da gledaju ostatke kuće ne bi li im savjest što prije proradila”.

Navodno, on će se posvetiti porodici i posebno unučadi, ali se ne isključuje mogućnost da se uključi i ekonomski život Unsko – sanskog kantona, posebno oživljavanja “Agrokomerca”, piše San.

Informer.ba