Region Udarno Vijesti

Fikret Abdić Babo: Kakav penzioner, još sam direktor Agrokomerca!

Sedamdesetdvogodišnjeg Fikreta Abdića zatvor nije uništio. Naprotiv, pun je radnog elana i, čini se, u zatvoru samo sanja o novom Agrokomercu. Sudac riječkog Županijskog suda Saša Cvijetić ga je, dok je iznosio trenutne podatke o svom statusu, s obzirom na godine, upitao: »Jeste li sada umirovljenik?« Time je, čini se, ubo u osinje gnijezdo…

– Kakav umirovljenik!? Nikad penzioner! Direktor sam i vlasnik Finaba i direktor Agrokomerca Kladuša…

Iz daljnjeg izlaganja osobnih podataka saznali smo i da, dok je u zatvoru, prima plaću od 8.000 kuna mjesečno. Navodeći osobnu imovinu, spomenuo je kuću u Voloskom (koja je i predmet ove optužbe) i stan od 40 četvornih metara. Dodao je i da je imao kuću u Kladuši, ali je ona srušena.

Dobit ću i ovaj proces

– Razumio sam optužnicu i začudio se onom što tamo piše, odgovorio je sucu, odlučno dodajući: – Ne osjećam se krivim, to je moja kuća i ja sam sto posto nevin. To ćete vidjeti na kraju ovog postupka. Ja sam samo zaslužan za Agrokomerc – rekao je Babo. – Protiv mene se ne vode drugi postupci, a i ovaj je lažan. Ovo je, nadam se, zadnji za Agrokomerc. Rezultat mojih dosadašnjih »utakmica« je 3:1, i ovaj će postupak sigurno izgubiti, odlučnim je glasom samouvjereno tvrdio Abdić, kao da je opet pred svojim Kladušanima na nekom skupu. Pričao bi on i više, ali u ovoj fazi postupka to nije predviđeno pa je morao stati sa svojim pričama o Agrokomercu.

I njegov sin Ervin Abdić (40), suoptužen da je svom ocu pomagao zloporabiti položaj, tvrdi da je nevin i da su optužbe lažne.

Važni dokumenti

Za Abdiće se tvrdi se da su lažnim zajmovima opljačkali Agrokomerc. Tužitelji navode da se kroz dokumentaciju lažno provelo da je Fikret Abdić (kao privatna osoba) dao zajam od 600.000 kuna Agrokomercovim tvrtkama.

Na ime zaloga isplate tog zajma prepisali su na Abdiće vilu i zemljište od 850 četvornih metara u Voloskom, vrijedne oko dva milijuna kuna. U optužnici se tvrdi da je u tim malverzacijama sudjelovao i njegov sin Ervin za koga se navodi da je potpisao dokumente o zajmu. Za neovlašteno stavljanje pod hipoteku nekretnina Agrokomerca na Kozali, vrijednih oko dva milijuna kuna, također su optuženi Fikret Abdić i njegov sin Ervin.

Njihov branitelji su zatražili da sud pribavi nekoliko sudskih spisa sa sudova u Opatiji, Rijeci i Karlovcu koji se dotiču ovog predmeta. Odvjetnici smatraju da je u tim postupcima, kao primjerice onom parničnom u Opatiji, prikupljen niz važnih dokumenata koji bi mogli skratiti sadašnje suđenje. Taj se postupak odnosio na vlasništvo vile u Voloskom. Sud je prihvatio da se pribave ti dokumenti i novu raspravu zakazao za 28. studenoga

Borba za Agrokomerc između Babine i druge struje

Čini se da je cijeli ovaj postupak   borba za Agrokomerc, između Abdića i njegove struje te onih koji su došli nakon što je Abdić »svrgnut« i protjeran. Oni su ga i optužili da je imovinu tvrtke neovlašteno rasprodavao i otimao za sebe. Riječki odvjetnici Saša Jelušić i njegov kolega Zoran Vukić su jučer vrlo elokventno pokušali sažeti i ukazati na neke važne dokumente iz tih ranijih suđenja.

Posebno su apostrofirali da je u karlovačkom spisu važan dokument dobiven iz BiH u kojem je tijelo tamošnjeg Ustavnog suda zaključilo da je Abdić zapravo pravi čelnik Agrokomerca i da je sve doneseno nakon 1991. nevažeće te da treba vratiti u stanje koje je bilo do tada. To je vrlo važno jer optužnica tvrdi da se Abdić lažno predstavljao kao direktor Agrokomerca kada je sa sinom založio imovinu tvrtke.

Fizički se nije mnogo promijenio, duhovno još manje

Abdić je, unatoč godinama i dugogodišnjem boravku u zatvoru, iznenađujuće vitalan. Fizički se nije mnogo promijenio, a duhovno, čini se,  još mnogo manje. Pun je planova, na hodniku dok je čekao početak rasprave, svojima iz obitelji i odvjetnicima naširoko je pričao o namjerama, ali i objašnjavao brojne poslove i odnose. Pun je ideja, kao da je 30-godišnjak, nimalo nije izgubio nadu da sve to može i ostvariti, kao da je zaboravio da vrijeme ipak teče.

Vrlo je zanimljiv odnos sina i ostalih iz obitelji. Iz svakog se pokreta vidi obiteljska hijerarhija i poštovanje prema Babi, a on očito u tome uživa. Nedostaje mu,  čini se, samo njegova »raja«…

 

Novilist.hr/Informer.ba