Izdvojeno Region Vijesti

Fikret Abdić izlazi na slobodu u martu 2012. godine

Komisija za uslovni otpust odlučila je da Fikret Abdić izlazi na slobodu u martu 2012., izvijestila u ponedjeljak kasno navečer Hrvatska televizija.

Komisija je u ponedjeljak navečer više od tri sata zasjedala u Puli i raspravljalo o tome hoće li uslovno pustiti na slobodu Fikreta Abdića, koji u Puli izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina počinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini.

Komisija niti sad, kao ni prije tri mjeseca, kada je također zasjedalo u Puli, nije svoju odluku obznanilo novinarima koji su čekali ispred pulskog zatvora.

Komisiju čine dva člana Vrhovnog suda RH, te po jedan član državnog odvjetništva, Središnjeg ureda za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH te predsjednik suda pod čijom je ingerencijom zatvor u kojem osuđenik izdržava kaznu.

Kćerka Fikreta Abdića, Elvira Abdić Jelenović, izrazila je, gostujući u Dnevniku 3, zadovoljstvo odlukom Komisije i zahvalila je Hrvatskoj televiziji što ih je “obavijestila o toj bitnoj informaciji za porodicu ali i za hiljade građana zapadne Bosne”.

Dodala je kako će se Fikret Abdić po izlasku iz zatvora ponovno vratiti poduzetništvu te kako joj je jutros telefonski poručio da se “njegov svijet zove Agrokomerc te kako živi u svome svijetu.”

Pred pulskim zatvorom u znak podrške Fikretu Abdiću su bili i članovi Demokratske narodne zajednice iz BiH predvođeni predsjednikom Rifatom Dolićem.

Inače, porodica Fikreta Abdića imala je pritužbe zato što „od septembra nije izlazio na vikende i nije išao u grad, a porodice nije uspjela dobiti ni posjetu bez nadzora“, te su u vezi s tim zatražili zaštitu pučkog pravobranitelja.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je da je od Zatvora u Puli dobio dva odgovora tokom novembra koji se odnose na predstavke porodice Abdić. Iz odgovora proizlazi da „izvanzatvorske pogodnosti nisu utvrđene“, tj. da Abdiću nije odobren zahtjev o „puštanju u mjesto uz posjetitelja“, a da je upravitelj tako odlučio „vođen sigurnosnom procjenom policijskog USKOK-a“, kazao je Malčić za Hinu, dodajući da je o tome 9. decembra dopisom obavijestio obitelj Abdić uz savjet da se jave nadležnom sucu izvršenja.

U ponedjeljak prije sjednice Komisije, predsjednik Županijskog suda u Puli Iztok Krbec je na pitanje je li tačna pritužba porodice da on kao sudac izvršenja Abdića nikada nije posjetio u zatvoru, odgovorio da on nije jedini sudac izvršenja, te da je točno samo to da „se redovito jednom godišnje organizira obilazak zatvora s posjetom svim zatvorenicima, a ako zatvorenik traži razgovor organizira se i razgovor“.

Fikret Abdić je na karlovačkom Županijskom sudu u julu 2002. osuđen zbog ratnog zločina na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina. Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni komandant tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet hiljada ljudi.

Abdiću, državljanin BiH i Republike Hrvatske, puna kazna trajala bi do 6. juna 2016. godine.