BiH Udarno Vijesti

Fikret Grabovica: U toku snimanje filma o ubijenoj djeci tokom opsade Sarajeva

Snimanje filma koji će govoriti o najtežim zločinima počinjenim nad djecom Sarajeva u opsadi je u toku, a prikazivanje filma planirano je za 9. maj, kazao je za Fenu predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -1995. godina Fikret Grabovica.

On je u kratkom intervjuu podsjetio da je Udruženje u proteklom periodu štampalo monografsku studiju pod nazivom “Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi”, koja je promovirana u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku i Mostaru dok se u februaru očekuje promocija monografije i u Beogradu.

“Promocija monografije u Beogradu je veoma značajan stvar kako bi javnost Srbije bila informirana o zločinima koji su učinjeni za vrijeme opsade Sarajeva. Promociju monografije organizirat će predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko i nadamo se da će to biti tokom februara“, najavio je Grabovica.

Također je kazao da je u toku i proces prevođenja monografije kako bi ona bila dostupna i široj svjetskoj javnosti, međutim za objavu knjige na drugim jezicima potrebna su dodatna finansijska sredstva. Udruženje će nastaviti istraživanje i prikupljanje dokumentacije za svu ubijenu djecu i kada se prikupi dovoljno podataka štampat će se i drugo dopunjeno izdanje monografske studije.

Udruženje je u proteklom periodu postavilo spomen-ploče na 17 lokacija, a u tim aktivnostima značajno su ih finansijski podržali Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općina Centar. Tokom godine na 32 lokacije u Sarajevu obilježavaju se godišnjice i to su samo mjesta gdje su počinjeni najteži zločini nad djecom i gdje je ubijeno troje i više djece, ali u Sarajevu postoji više od 100 lokacija na kojima su djeca ubijena.

Grabovica je kazao da će u narednom periodu biti nastavljeno istraživanje i prikupljanje podataka i dokumentacije za svu ubijenu djecu, jer je mnogo onih roditelja koji nisu dostavili podatke, ali iz objektivnih ili subjektivnih razloga neće se moći doći do podataka o svoj djeci koja su stradala u tom periodu u Sarajevu.

Udruženje je prošle godine pokrenulo tužbu protiv Republike Srpske za naknadu nematerijalne štete i nanesenu duševnu bol i prva grupa tužbi predana je prije šest mjeseci te se očekuje poziv za ročište. Pokrenute su i aktivnosti kod Tužilaštva BiH kako bi oni koji su činili zločine i oni koji su ih omogućili bili procesuirani i kažnjeni.

Prema nekim izvorima, u Sarajevu je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, stradalo oko 1.600 djece. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. raspolaže relevantnom dokumentacijom za 530 djece koja su poginula u Sarajevu.

 

Fena/Informer.ba