BiH Udarno Vijesti

Fikret Muslimović: Specijalni rat protiv BiH nastavljen i nakon agresije

Vojno-politički analitičar Fikret Muslimović izjavio je u Sarajevu da je specijalnim ratom pripremana oružana agresija na BiH, te da je specijalni rat bio njena važna komponenta, naglašavajući da je ovaj oblik djelovanja, koji je usmjeren protiv stabilnosti i opstojnosti BiH, nastavljen i nakon rata.

“BiH, kao mala država, aktualno je ugrožena, a, hipotetički gledano, može biti još i ugroženija. Historijska iskustva potvrđuju ocjene o naročitoj ugroženosti bošnjačkog naroda u BiH”, kazao je penzionisani general Muslimović, koji je bio uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99” o temi “BiH u uslovima specijalnog rata”.

Pojasnio je da, izuzev borbenog angažiranja oružanih snaga, u specijalni rat spada sve što je u raznim oblastima djeovanja, izvana i iznutra, usmjereno protiv stabilnosti i opstojnosti BiH, uključujući i razne subjektivne slabosti koje pogoduju antibosanskohercegovačkim ciljevima, prenosi Onasa.

Muslimović je kazao da rješenje u ovom slučaju postoji, ali da ono ovisi od kvaliteta angažmana unutarnjih političkih i ukupnih društvenih faktora, kao i međunarodne zajednice. Kako je rekao, postoji potencijalno kritična masa koja može odgovoriti izazovima, ali je potrebno da se angažiraju svi oni koji žele istinski napredak i prosperitet, a prije svega stabilni i trajni mir u BiH.

Na upit novinara koje su to snage koje vode specijalni rat protiv BiH, Muslimović je kazao da su one već identificirane kao autori velikodržavnih projekta koji još nisu napustili ideju razgradnje, podrivanja i rušenja BiH.

“U ovom smislu, kada se govori o onima koji ciljano i planski rade na tome, treba spomenuti i one koji čine greške, a ima ih i unutar patriotskog fronta, odnosno probosanskih snaga. Ove greške predstavljaju povoljan ambijent i tlo za realiziranje onoga što se želi specijalnim ratom, a u vezi sa budućnošću BiH”, ocijenio je Muslimović.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Sulejman Redžić upozorio je da je BiH permanentno izložena djelovanju antibosanskih snaga, čiji je cilj njeno “brisanje sa zemljopisne karte”.

Dodao je da antibosanske snage djeluju u smjeru destrukcije i raslojavanja u svim segmetnima bh. bića, sa ciljem političkog paraliziranja države, naglašavajući da velikim dijelom u tome i uspijevaju.

Redžić je upozorio da probosanski orijentirane snage još nisu u stanju da BiH učine funkcionalnom državom, “a jedan od razloga je i činjenica da bh. diplomatska mreža ne obavlja svoju funkciju promocije BiH kao samostalne države i njenog boljeg pozicioniranja u okviru UN-a”.

 

Informer.ba