BiH Izdvojeno Vijesti

Filipović: Bošnjacima se ponovno podmeću lažne dileme

“Bošnjacima se ponovo podmeće upitnost njihovog bošnjačkog nacionalnog identiteta, s tendencijom nametanja dileme da li su nacija, etnička ili religijska grupa”, istakao je akademik Muhamed Filipović, govoreći na tribini o temi “Popis stanovništva u BiH 2013. – Lažne dileme Bošnjaka”, upriličenoj sinoć u Sarajevu.

Radi se o, kako je kazao, lažnoj dilemi, “jer je jasno da su Bošnjaci to što jesu, te da je za priznavanje bošnjačke nacije plaćena iznimno visoka cijena”. “Bošnjačka nacija je bitna za postojanje Bosne i Hercegovine kao zemlje i države, jer ako ne bi bilo Bošnjaka onda u BiH nema historijskog i konstitutivnog naroda, osim Srba i Hrvata”, izjavio je Filipović, upozoravajući da je narod bez nacionalne identifikacije osuđen na asimilaciju, bez mogućnosti političke, kulturne i državotvorne artikulacije.

Ocjenio je da se dovođenjem u pitanje Bošnjaka, zapravo pokušava desupstancionalizirati država BiH, odnosno dovesti u pitanje njeno postojanje. Akademik Filipović elaborirao je teške historijske i političke okolnosti u kojima je tokom posljednjih sto godina osporavano/negirano pravo Bošnjacima na samoidentifikaciju i samoodređenje, a s ciljem slabljenja BiH i njene podjele po već viđenom modelu.

Tribinu je organizirala Koalicija udruženja “Bitno je biti Bošnjak” u sklopu istoimene kampanje, a kako je Feni kazao predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i moderator skupa Sejfudin Tokić, Bošnjacima je prvi put nakon sto godina dozvoljeno da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Bošnjaci.

Podsjetio je na sadržaj nedavno usvojene zajedničke izjave spomenute koalicije udruženja u kojoj se državljani BiH bošnjačkog etničkog porijekla pozivaju da ne dozvole pokušaj podjele na osnovi teritorijalnog ili vjerskog izjašnjavanja.

Tokić navodi da je neophodno osigurati pripadnicima bošnjačkog naroda mogućnost da se na popisu stanovništva izjasne da su po nacionalnosti Bošnjaci, da govore bosanskim jezikom, odnosno da im je vjeroispovjest islamska.

Fena/Informer.ba