Svijet Udarno Vijesti

Forbesova lista najmoćnijih žena svijeta – Merkelova broj jedan

Njemački kancelar Angela Merkel prva je na ovogodišnjoj “Forbesovoj” listi najmoćnijih žena svijeta, kojom dominiraju osobe iz svijeta politike, biznisa, medija i zabave.

Drugoplasirana je američki državni sekretar Hillary Clinton, a iza nje slijedi predsjednica Brazila Dilma Rusef.

“Naša lista odražava raznovrsne i dinamične puteve moći u rukama današnjih žena, bilo da predvode države ili donose ključne odluke u vezi sa najvažnijim pitanjima našeg vremena”, saopštila je Moira Forbes, predsjednica komisije za sastavljanje liste.

Na listi 100 najuticajnijih žena nalazi se osam šefova država i 29 direktora velikih kompanija i korporacija. Žene sa liste su u prosjeku stare 54 godine, a zajedno kontrolišu 30 triliona dolara. Dvadeset dvije među njima nisu udate.

Merkelova je opisana kao osoba koja predvodi evropsku ekonomiju, a Clintonova je dobila pohvale zbog odnosa prema revolucijama na Bliskom istoku i aferi “Wikileaks”. Dilma Rusef  ušla je u istoriju kao prva žena na čelu najveće latinoameričke privredne sile.

Na četvrtom mjestu je Indra Nuji, direktor američkog odjeljenja kompanije “Pepsi”, koja upravlja poslovnim carstvom od 60 milijardi dolara.

Petoplasirana je Sheryl Sandberg, direktor “Facebooka”, koja je zaslužna za pripreme za izlazak ove društvene mreže na berzu i potencijalnu zaradu od 100 milijardi dolara.

Američka prva dama Michelle Obama pala je sa prošlogodišnje prve pozicije na osmo mjesto.

Kompletna lista može se pogledati na adresi: www.forbes.com/power-women .