Ekonomija Vijesti

Ford privremeno otpušta 4.000 radnika u Evropi

Američki Ford privremeno će otpustiti 4.000 radnika naredne godine u fabrici za montažu automobila u Valenciji, Španija, zbog pada potražnje za kolima u Evropi i promjene programa proizvodnje.

”Kompanija će dati radnicima odmor od 39 radnih dana tokom 2012. godine”, izjavio je portparol Forda za evropske poslove Adrian Schmidt, prenose agencije, navodeći da španska fabrika zapošljava 6.200 radnika.

”Slanje radnika na prinudni odmor vezano je za promjene proizvoda u fabrici i očekivanjima da će potražnja ostati slaba naredne godine u čitavoj Evropi”, kazao je Schmidt u sjedištu Fordovog evropskog predstavništva u Kelnu, u Njemačkoj.

On smatra da će “pad potražnje u Španiji i Evropi ugroziti čitavu autoindustriju”.

Montaža Fordovog modela Fiesta prestati će u španskoj fabrici naredne godine, a proizvodnja će se prebaciti na kompaktni sportsko-terenski automobil Cougar i dostavno vozilo tipa Transit Connect.

Mnoge evropske kuće u suočavanju s teškoćama najavile su otpuštanja radnika, kao Peugeot-Citroen koji će smanjiti broj stalno zaposlenih za 3.600, a američki General Motors (GM) i francuski Renault objavio je privremeno obustavljanje proizvodnih linija u Francuskoj i Španiji. Fiat je najavio da će do kraja ovog mjeseca obustaviti rad pogona na Siciliji.

Privremenim otpuštanjem radnika u Fordovoj fabrici proizvodnja će se smanjiti za 34 posto, piše El Economist.

Američki Ford je pretekao Fiat ove godine i postao peta najveća autokompanija u Evropi, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Ford je prodao 6,4 posto više vozila u oktobru nego godinu ranije, dok je evropsko tržište posrnulo 1,4 procenata. Prodaja u Španiji je smanjena 6,7 posto, što je najveći pad među pet najvećih evropskih prodavača automobila.

Veliki američki proizvođač automobila koji je uspio da prebrodi krizu bez pomoći vlade u Washingtonu, mnogo je bolje prilagođen za poslovanje u uslovima niske potražnje u narednoj godini nego rivalske kompanije, kao što su Renault, Peugeot i Fiat, ali nije u tako dobroj poziciji kao njemački Volkswagen, najveći proizvođač automobila u Evropi.

Montaža Ford Fieste u Španiji će biti obustavljena naredne godine, kada će proizvodnja biti prebačena na izradu sportskog terenca Cougar i modela Transit Connect.

 

Fena/Informer.ba