Svijet Udarno Vijesti

FOTO: Bh. građani u Švedskoj protestvovali zbog filmova kojima se negira genocid

U švedskim gradovima Štokholm, Geteborg i Malme, održani su mirni protesti građana BiH, kojima su se priključili i mnogi drugi. “Sahrana istine” je nazvano mirno okupljanje pred zgradama Švedske televizije SVT, gdje su, kako to i priliči sahranama polagane ruže i buketi cvijeća pred glavni ulaz.

Ambasador BiH u Štokholmu Darko Zelenika imao je već prije ugovoren sastanak sa predstavnicima svih udruženja sa bh. predznakom, kako bi dogovorili neke buduće aktivnosti i saradnju, ali je najviše vremena potrošeno na diskusije o filmovima kojima se želi falsifikovati istina o agresiji i genocidu u BiH.

Na kraju sastanka su usaglasili zajedničko saopštenje u kojem se strogo osuđuje emitovanje filmova koji negiraju genocid i prikazuju BiH kao leglo terorista. Cvijet na mjestu protesta položila je i prvi sekretar Ambasade BiH u Švedskoj, Alma Vražalica.

Jučer je usprkos neviđeno burnim reakcijama građana BiH, njihovih prijatelja Šveđana, mnogih poznatih ličnosti i raznih udruženja, ipak prikazan drugi film “Tragovi iz Sarajeva” u kojem se Bosna i Hercegovina i predsjednik Alija Izetbegović direktno povezuju s terorističkim organizacijama i pranjem novca. Čitav film se bazira na snimcima srpskih tv-kanala.

Neupućenom gledaocu Sarajevo se ovim filmom želi prikazati kao leglo terorista, koje su kao takvo Srbi sa okolnih brda “legalno” granatirali.

Facebook grupa koja predvodi proteste broji sad već oko deset hiljada članova, a ogorčeni komentari na forumu osim na SVT-u upućeni su i Mirsadu Fazliću – Fazli, “novinaru” koji vodi radnju filmova.

Iako smo više puta kontaktirali odgovorne sa SVT-a niko od njih nije želio dati komentar.

Avaz/Informer.ba