Crna hronika Udarno Vijesti

FOTO/ Bivši pripadnik HOS-a Sakib Balić zapalio se ispred Ambasade Hrvatske

Konjičanin Sakib Balić (43) zapalio se u četvrtak poslije podne ispred zgrade Ambasade Hrvatske u centru Sarajeva nakon što je bezuspješno pokušavao da stupi u kontakt s nekim od predstavnika Hrvatske, potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo, pišu Nezavisne

Balić, koji je u ratu bio pripadnik HOS-a, zadobio je teške opekotine i smješten je na Odjeljenju plastične hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Pacijent je zadobio teške i duboke opekotine obje noge. Povrede su izuzetno teške. Sada se obrađuju i on će se dugo zadržati u bolnici”, kazala je Biljana Jandrić, glasnogovornik KCUS, koja nije mogla da precizira da li je Balić životno ugrožen.

Sakib se spalio oko 13.50 u Ulici Mehmeda Spahe, na mjestu koje se nalazi preko puta Federalne uprave policije (FUP)

“Policajci FUP-a koji rade na obezbjeđenju okolnih zgrada odmah su pritrčali i ugasili vatru na njemu, ali je ipak zadobio teže opekotine po nogama. Odmah je prebačen kolima Hitne pomoći u bolnicu”, kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Policajci FUP-a koji dežuraju u blizini hrvatske ambasade tvrde da je Balić prije nego što se zapalio pokušao da uđe u zgradu Ambasade.

“On je navodno učestvovao u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Tražio je da ga neko primi u Ambasadi. Tražio je neka svoja prava i pomoć. Navodno, ovi iz Ambasade su ga ‘otkačili’. Tada je uzeo malu flašu, od pola litra, polio se, valjda benzinom, i zapalio se. Kolege su odmah pritrčale i ugasile vatru, ali ipak ne tako brzo da ostane nepovrijeđen“, kazao je jedan od policajaca.

Policajci su istakli da je Balić pripadnicima obezbjeđenja hrvatske ambasade i ranije bio poznat.

“Navodno je ranije pokušavao upasti i kod kardinala Puljića. Valjda je dolazio i ranije. Kažu da je o tim njegovim pokušajima sve znala i SIPA. Šteta da niko nije reagovao ranije i da ga smjeste na neko liječenje”, kazao je jedan od policajaca.

 

Iz MUP-a KS u četvrtak nisu mogli zvanično kazati koji su motivi ovog samozapaljivanja, jer je Balić bio uspavan lijekovima protiv bolova te nije mogao razgovarati sa istražiteljima. Niko iz Ambasade Hrvatske u BiH nije nam mogao reći više podataka jer nisu dobili izvještaj iz policije.

Sakib Balić nedavno je u ispovijesti za “Nezavisne novine” govorio o svom učešću u ratnim zločinima nad Srbima u Pazarićima, kod Hadžića. Prema njegovim riječima, on je u proteklom ratu bio u sastavu HOS-a, te je zajedno sa svojim saborcima odbio da strijelja srpske civile u selu Ferhatlije, kod Konjica. Potvrdio je da je prisustvovao ubistvu jednog srpskog civila. Balić je tada kazao da je za vrijeme Domovinskog rata bio dobrovoljac HOS-a, a da se nakon završetka rata u Hrvatskoj u okviru HOS-a borio u BiH. Kazao je i da je nakon rata zaboravljen i od BiH i od Hrvatske, te da u Konjicu živi kao propali slučaj.

Prije 15 dana još jedan bivši borac se zapalio. Bio je to Sabahudin Ćosić iz Kaknja, koji se 23. decembra prošle godine polio benzinom ispred zgrade kantonalne vlade u Sarajevu. Ćosić se zapalio zbog neimaštine, ali je prošao sa lakšim povredema, pišu Nezavisne

Informer.ba