Politika Udarno Vijesti

FOTO: Priznanje palestinske države u UN-u podupiru Komšić i Izetbegović, Radmanović protiv

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović podržali su zahtjevu Palestinske uprave za prijem u članstvo u UN, dok je član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović naglasio da je u Predsjedništvu BiH potreban konsenzus kada je riječ o odlukama UN, o čemu je neophodan i jedinstven stav zemalja EU.

Radmanović, koji je sa Komšićem i Izetbegovićem danas u Sarajevu razgovarao sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, naglasio je da je pravi mir moguć jedino uz dogovor dva naroda.

Član Predsjedništva BiH iz RS istakao je da je u narednom periodu potrebno radi na potezima koji neće poremetiti mir.

Komšić je ocijenio da se BiH treba postaviti principijelno i moralno, te na tim osnovama graditi stav koji je u skladu s preovlađujućim stavom svjetske javnosti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH ocijenio je da BiH treba da zauzme takav principjelan stav i o pitanju palestinskog zahtjeva za prijem u UN, te da na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine, kao i u Savjetu bezbjednosti, treba da glasa za priznanje Palestine kao punopravne članice UN.

Izetbegović je rekao da “iskreno saosjeća sa palestinskim narodom zbog historijske nepravde koja mu je učinjena”, te istakao da bezrezervno podržava “prestanak izraelske okupacije” i međunarodno priznanje nezavisne države Palestine, u okviru granica koje su postojale prije izraelske okupacije 1967. godine.

Abas je, izražavajući razočarenje neuspjehom mirovnih pregovora, rekao da će Palestinska uprava u septembru zatražiti članstvo u UN, naglasivši da su, tim povodom, u toku razgovori sa svim članicama UN, između ostalog i sa BiH, što je i razlog njegove posjete.

On je dodao da su do sada mnoge zemlje izrazile razumijevanje za zahtjev Palestinske uprave za članstvo u UN.

Abas je informisao članove Predsjedništva BiH o situaciji u Palestinskoj upravi, ali i u regionu, s posebnim akcentom na dešavanja na Bliskom istoku, ističući da se ulažu napori da se mirovnim pregovorima pokuša izaći iz krize.

On je istakao da je prioritet u rješavanju problema mirovni pregovor, a nikako upotreba sile.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da cijene napore predsjednika Palestinske uprave za rješavanje problema mirovnim pregovorima.

Oni su zahvalili Abasu za informacije o situaciji u Palestinskoj upravi i regiji, te istakli da s pažnjom prate mirovne pregovore između Palestinske uprave i Izraela.

Srna/Informer.ba