Crna hronika Udarno Vijesti

FOTO/ Drama bivšeg borca Armije RBiH u Sarajevu: Novinari spriječili samoubistvo

Naizgled običan novinarski zadatak za ekipu “Dnevnog avaza” jučer u poslijepodnevnim satima pretvorio se u neopisivu dramu. Naime, dobili smo telefonski poziv od Fehre Habibovića, nervnog bolesnika o kojem je naš list već pisao, koji nam je kazao da ga puštaju iz Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te da namjerava sebi oduzeti život.

 Omča oko vrata

Fehro se već jednom pokušao ubiti u ilidžanskom naselju Pejton, zbog čega je i smješten na Psihijatriju. Na poziv čovjeka koji je plačući molio da dođemo da cijela država sazna u kakvoj bijedi godinama živi sa suprugom i šestero djece naša ekipa se odazvala.

Došli smo do Psihijatrijske klinike, gdje smo u obližnjem parkiću zatekli Fehru dok je u ruci držao neke papire i pušio cigaretu.

Dvojica policajaca su me nakon otpuštanja sa Psihijatrije otpratila do kapije. Kada sam izlazio, rekao sam doktorici da ću se ubiti, a to sam kazao i policajcu. Svi su šutjeli. Zar sam za ovu nepravdu krvario, da mi djeca hljeba nemaju, da mene kao budalu drže u ludnici?! Socijalno nam nije uplatilo kirije za stan pa mi istjeruju djecu napolje. Objesit ću se tačno ispred Psihijatrije, nema veze što mi niko ne vjeruje” – plačući je novinarima Avaza ispričao Fehro.

Palio je cigaretu za cigaretom blijedo gledajući prema groblju Lav. Na parkingu Psihijatrijske klinike bilo je parkirano policijsko vozilo. Pitali smo Fehru jesu li policajci zbog njega tu, na što je kazao da on nije kriminalac te da će se ubiti čim se to vozilo skloni. Pozvao je suprugu mobitelom govoreći joj da je ovo njihov posljednji pozdrav te da kaže djeci da će im babo još dugo biti u bolnici.

Nakon 20-tak minuta policija je otišla. Fehro se laganim hodom kretao prema ulaznim vratima Psihijatrije noseći papire u ruci, čak se smješkao kolegi i meni. Kolega i ja smo se odmakli od Fehre, koji je prišao vratima Psihijatrije i na njima počeo lijepiti isječke iz novina te razne druge papire. Situacija je u tom momentu izgledala bezazleno. Fehri niko nije prilazio. Odjednom nastaje prava drama. Fehri se oko vrata u djeliću sekunde našla omča. Munjevito se popeo na rešetke došavši do nadzorne kamere oko koje je nekoliko puta omotao konopac. Šokiran onim što sam vidio, počeo sam vikati i instiktivno sam potrčao prema Fehri.

Pustio se i konopac se zategao. U tom momentu sam došao do Fehre stežući ga oko struka i pokušavajući ga održati. U želji da mi pomogne, pritrčao mi je i kolega. Tokom borbe konopac je pukao i Fehro je pao. Pokušavao sam da ga smirim. Otrgnuo se, omča mu je još bila oko vrata. Počeo se ponovo penjati prema nadzornoj kameri. Dozivao sam u pomoć držeći Fehru oko struka. Uspio sam ga skinuti. Dotrčao sam do zaštitara kojeg sam pozvao da nam pomogne. Kolega se za to vrijeme borio sa samoubicom.

Vraćen na Kliniku

Istrčao je zaštitar, nas trojica ga nismo mogli savladati. Fehro je, shvativši da smo ga spriječili da se ubije, počeo trčati. Mi smo se uputili za njim. Sve vrijeme sam ga dozivao moleći ga da stane, da će sve biti uredu, da ćemo mu pomoći. Međutim, nije slušao. Vikao sam da neko zove policiju i još zaštitara da bi smirili samoubicu. Dotrčao je do vanjske ograde u blizini groblja Lav koju je za tren preskočio. Našavši se na cesti, Fehro je zastao, raširio ruke i počeo iz sveg glasa vikati.

U tom momentu se smirio. Pokušavali smo razgovarati s njim. Policiju smo čekali 15-tak minuta, a frapantna je činjenica da smo Hitnu pomoć čekali duže od 25. Policajci su za to vrijeme mirno razgovarali s Fehrom, koji nije bio agresivan. Napokon je stigla i ekipa Hitne pomoći, što je bilo krajnje čudno, jer se sva drama dešavala u krugu KCUS-a. Ne znam odakle su toliko putovali. Na kraju su ga smjestili u ambulantna kola da bi ga prevezli do KUM-a i sanirali mu krvne podlive oko vrata, a odatle je vraćen na Psihijatrijsku kliniku, gdje će opet biti zadržan.

Neinformirana policija

Iz MUP-u Kantona Sarajevo jučer nam je zvanično saopćeno da je medicinsko osoblje Psihijatrijske klinike KCUS-a prekjučer u 15.45 sati obavijestilo Prvu policijsku upravu da su nakon ljekarskog tretmana otpustili Fehru Habibovića i da je on, nezadovoljan činjenicom što je otpušten, najavio da će se ubiti. Medicinsko osoblje Psihijatrije jučer je ponovo nazvalo policiju i obavijestilo da se Habibović vratio na Kliniku, nakon čega je upućena patrola policije u Klinički centar.

Iako je naša ekipa Habibovića skidala obješenog s nadzorne kamere, u zvaničnoj informaciji Prve policijske uprave navedeno je da je Habibović kod KUM-a našao drvo preko kojeg je prebacio komad užeta o koji se pokušao objesiti i da su ga u tome spriječili zaštitari Kliničkog centra. U informaciji nije navedeno učešće naše novinarske ekipe koja se zatekla na licu mjesta.

Mišljenje s Psihijatrijske klinike: Poremećena ličnost sklona manipulacijama

Šef Psihijatriske klinike dr. Abdulah Kučukalić jučer je za Avaz kazao da im je odranije bilo poznato da se Habibović koristio određenim manipulacijama kako bi riješio tešku socijalnu situaciju njegove porodice te da su ga primili na ovu kliniku radi utvrđivanja njegovog mentalnog zdravlja.

” Zaključak ispitivanja bio je da ne boluje ni od kakve duševne bolesti bilo kakvog psihotičnog karaktera gdje bi psihopatološki simptomi bili razlog suicidalnih misli i eventualnog pokušaja suicida. Pregledima smo utvrdili da se radi o poremećaju ličnosti i da je riječ o osobi koja je sklona ucjenama i manipulacijama na najgrublji način da bi riješila svoje lične socijalne probleme. On je cijelo vrijeme boravka na Klinici ucjenjivao doktore na vrlo neciviliziran i primitivan način, govoreći da će nas tužiti što ga držimo na Psihijatrijskoj klinici, a on je mentalno zdrav čovjek. Kada mu predložimo da napusti Kliniku, onda on to odbija i kaže da će se ubiti” – kazao je dr. Kučukalić.

On je istakao da je Habibović na ovoj klinici boravio više od mjesec, što je neuobičajeno dugo čak i za mnogo teže duševne bolesnike, piše Dnevni avaz.

” Ne možemo nikoga spriječiti da izvrši suicid ili tek eventualni suicid koji nije produkt mentalne bolesti već rješavanja socijalnih problema i čuvati ga kad za to nema potrebe” – rekao je Kučukalić. (B. C.)

 

 

FOTO:Avaz/ Informer.ba