BiH Udarno Vijesti

Foto: Edin Džeko izručen vlastima BiH

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država izručile su pravosuđu Bosne i Hercegovine Edina Džeku(39), osumnjičenog za ratne zločine počinjene u Trusini kod Konjica.

Na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, nakon provedene procedure, iz SAD-a je vlastima BiH izručen Edin Džeko, rođen u Drugovićima, Gacko, državljanin BiH.

Džeko je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu proslijeđen u pritvor, te će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Džeko je bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH „Zulfikar” i pod istragom je Tužilaštva BiH, a osumnjičen je za ratni zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, 16. aprila 1993. godine.  ˝Džeko je osumnjičen za sudjelovanje u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada je ubijeno 18 civila i čatiri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece˝,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istragom u navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je osumnjičeni Džeko, sa posljednjim poznatim prebivalištem u Jablanici, u međuvremenu postao nedostupan pravosuđu BiH, te da se nalazi u SAD-a, nakon čega su započete aktivnosti za njegov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

.

Američka sekretarka Hillary Clinton potpisala je nalog za izručenje Džeke dan nakon što se u New Yorku susrela s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Informer.ba